Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Το μεγαλύτερο σπηλαιολογικό αρχείο

Πλατάκης Ελευθέριος
Ο Ελευθέριος Πλατάκης γεννήθηκε στο Βραχάσι του Λασιθίου στις 24 Ιουνίου 1910.
Σπούδασε στο τμήμα Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρακολούθησε και μαθήματα της Φιλοσοφικής σχολής και πήρε πτυχίο παιδαγωγικής από το Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης.
Από το 1946 τηρούσε και ενημέρωνε ανελλιπώς το Σπηλαιολογικό του Αρχείο για τα σπήλαια της Κρήτης συγκεντρώνοντας έτσι πληροφορίες για 3.320 σπήλαια της Κρήτης.
Κατά τη μελέτη των σπηλαίων δεν περιοριζόταν μόνο στη φυσική τους περιγραφή. Αναζητούσε μέσα από τη βιβλιογραφία και τις αυτοψίες του οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία (βιολογική, γεωλογική, υδρογεωλογική, παλαιοντολογική, αρχαιολογική, ιστορική, ανθρωπολογική, λαογραφική, γλωσσολογικη, λατρευτική).
Το αρχείο του Ελευθέριου Πλατάκη περιλαμβάνει 40 χειρόγραφους τόμους των 400 σελίδων, ο κάθε ένας με στοιχεία και ευρετήρια, βιβλίο καταγραφής ανά κοινότητα, περίπου 1500 δελτία βιβλιογραφίας, σχέδια και φωτογραφίες σπηλαίων, βιβλιοθήκη με συγγράμματα και μελέτες γεωλογικές, γεωμορφολογικές, αρχαιολογικές, ιστορικές, σπηλαιολογικές, καθώς και σειρές επιστημονικών περιοδικών.
Πολυγραφότατος και με εκτενές πεδίο ενδιαφερόντων, δημοσίευσε τουλάχιστον 330 μελέτες και άρθρα.
Το όνομά του φέρουν σήμερα δύο σπηλαιόβια είδη ζώων της Κρήτης, ο ψευδοσκορπιός Chthonius platakisi και το ακάρεο Atropacarus platakisi καθώς και ένα κρητικό αγριοκρέμυδο το Αllium platakisii.
Ο Ελευθέριος Πλατάκης πέθανε στις 8 Νοεμβρίου 1981.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+