Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο μεγαλύτερος Έλληνας μηχανικός-σχεδιαστής αυτοκινήτων

Ισιγόνης Αλέξανδρος
Ο μηχανικός Αλέξανδρος Ισιγόνης είναι ο άνθρωπος που έλαβε τον τίτλο του Sir χάρη στο σχεδιασμού του πιο διάσημου μικρού αυτοκινήτου στον κόσμο, του MINI, που κατασκεύασε η Βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Austin Morris.
Ο Αλέξανδρος Ισιγόνης γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1906 στη Σμύρνη και από το 1922 έζησε στο Λονδίνο..
Έπειτα από 3 χρόνια σπουδές μηχανικής στο Battersea Polytechnic, το 1928 άρχισε να εργάζεται ως πωλητής αυτοκινήτων. Το 1933 προσλαμβάνεται ως μηχανικός από την Morris Motors.
Το 1957 αλλάζοντας τον προσανατολισμό του κινητήρα και τοποθετώντας τον σε εγκάρσια θέση ως προς το αμάξωμα, κατάφερε να σχεδίασε ένα όχημα με μήκος μόλις 3 μέτρα που είχε το 80% του όγκου του ως ωφέλιμο χώρο.
Το MINI είχε καλή οδική συμπεριφορά και κατάφερνε να στρίβει πολύ γρηγορότερα από αρκετά αυτοκίνητα τουρισμού της εποχής του. Ακόμη ήταν αρκετά φθηνό και μπορούσε να το αγοράσει ο μέσος πολίτης. Έτσι έγινε το διασημότερο Βρετανικό αυτοκίνητο.
Το mini κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1959 και συνέχισε να παράγεται μέχρι και το 2000, ενώ μια βελτιωμένη έκδοσή του επανακυκλοφόρησε λίγα χρόνια αργότερα και συνεχίζει μέχρι σήμερα.
Ο Αλέξανδρος Ισιγόνης κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του σχεδίασε επίσης δύο από τα πέντε πιο ευπώλητα αυτοκίνητα στην ιστορία της Βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το Morris Minor και το Austin 1100.
Πέθανε στις 2 Οκτωβρίου 1988.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+