Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο κορυφαίος Έλληνας στο χώρο της Πληροφορικής

Δερτούζος Μιχαήλ
Ο καθηγητής Μιχαήλ Δερτούζος, με καταγωγή από την Άνδρο, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936.
Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας και στο Μ.Ι.Τ.
Το 1973 ανέλαβε ως καθηγητής τη Διεύθυνση του εργαστηρίου του Μ.Ι.Τ., που μετονομάσθηκε από εκείνον σε Εργαστήριο της Επιστήμης των Υπολογιστών (L.C.S. – Laboratory for Computer Science).
Το L.C.S. υπήρξε το σημαντικότερο επιστημονικό εργαστήριο στον κόσμο, τόσο για την εκπαίδευση των επιστημόνων, όσο και για την εξέλιξη της τεχνολογίας της πληροφορικής.
Το 1980, έγραψε πρώτος για ένα όραμα δικτυωμένων υπολογιστών, που θα είχε ως συνέπεια την αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα της συμπεριφοράς των ατόμων, της κοινωνίας αλλά και της παραγωγικής διαδικασίας, πρόβλεψη που τον κατέστησε προφήτη της νέας εποχής.
Δημιούργησε την Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Διαδικτύου - World Wide Web Consortium - που εγκατέστησε στο εργαστήριο L.C.S. του Μ.Ι.Τ., με σκοπό να βάλει τάξη στο χάος του μόλις τότε αναδυόμενου διαδικτύου.
Το τελευταίο του μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα, «Το Πρόγραμμα Οξυγόνο», που ακόμη συνεχίζεται στο Μ.Ι.Τ. και σε άλλα ιδρύματα, αποτελεί την κοινή προσπάθεια του ακαδημαϊκού και του ιδιωτικού τομέα για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην πραγματικότητα της αγοράς και τις ανθρωπιστικές προσδοκίες της πληροφορικής.
Ο καθηγητής Μιχαήλ Δερτούζος ήταν συγγραφέας επτά βιβλίων και πολυάριθμων άλλων εκδόσεων. Ίδρυσε ή συμμετείχε στην ίδρυση αρκετών εταιριών υψηλής τεχνολογίας και υπήρξε σύμβουλος εταιριών και κυβερνήσεων, για θέματα στρατηγικής στο χώρο της πληροφορικής.
Ακόμη ήταν μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανολογίας και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΗΠΑ. Επίσης ήταν επίτιμος διδάκτωρ στο Πολυτεχνείο Αθηνών.
Στο βιογραφικό του, υπάρχουν σημαντικότατες ευρεσιτεχνίες, ενώ έχει αναρίθμητες βραβεύσεις για τα επιστημονικά επιτεύγματά του. Έχει τιμηθεί με δεκάδες διεθνείς διακρίσεις και του έχει απονεμηθεί το μετάλλιο του Ταξιάρχη της Τιμής.
Ο καθηγητής Μιχαήλ Δερτούζος πέθανε στη Βοστώνη τον Αύγουστο του 2001 και ετάφη στην Αθήνα.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+