Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο αρχαιολόγος μιας από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα

Ανδρόνικος Μανόλης
Ο Mανόλης Aνδρόνικος γεννήθηκε στην Προύσα της Μικράς Ασίας τον Οκτώβριο του 1919. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη μητέρα του.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και αργότερα συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Οξφόρδη. Πρωτοδιορίστηκε ως φιλόλογος στο 8ταξιο Γυμνάσιο της Ακρόπολης του Διδυμοτείχου. Αργότερα δίδαξε αρχαιολογία και ιστορία της αρχαίας και νεότερης τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Πραγματοποίησε πολλές ανασκαφικές έρευνες στην Βέροια, την Νάουσα, το Κιλκίς, την Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη αλλά το κύριο ανασκαφικό του έργο συγκεντρώθηκε στην Βεργίνα.
Άρχισε μόνος τις ανασκαφικές έρευνες στη Βεργίνα το 1952 ως Επιμελητής Αρχαιοτήτων και τις συνέχισε ως υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής με τους βοηθούς και τους φοιτητές του. Ακούραστη συνοδοιπόρος υπήρξε η αγαπημένη σύζυγός του, Όλυ.
Στις 8 Νοεμβρίου 1977ο Μανόλης Ανδρόνικος ανακάλυψε στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας τους Βασιλικούς Τάφους, ο ένας εκ των οποίων είναι αυτός του Φιλίππου του Β' βασιλιά της Μακεδονίας (359-336 π.Χ.). Ο ασύλητος τάφος ήταν πλούσιος σε κτερίσματα και περιείχε ανεκτίμητα ευρήματα, όπως τη χρυσή λάρνακα με το δεκαεξάκτινο αστέρι - σύμβολο των Μακεδόνων βασιλέων, λαμπρές τοιχογραφίες, ένα χρυσό στεφάνι, τα όπλα, την πανοπλία και τα οστά του μακεδόνα βασιλιά.
Η ανακάλυψη του Μανόλη Ανδρόνικου θεωρήθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα του αιώνα μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρέχει πολυτιμότατα στοιχεία και αποδείξεις για την τέχνη, τα ταφικά έθιμα, τον οπλισμό και την μεταλλοτεχνία των αρχαίων Μακεδόνων.
Στο βιβλίο του «Το χρονικό της Βεργίνας», ο Μανόλης Ανδρόνικος περιγράφει βήμα βήμα τις έρευνες και τη στιγμή της μεγάλης ανακάλυψής του.
Ο Μανόλης Ανδρόνικος από νεαρή ηλικία υπήρξε ενεργός πολίτης, με έντονο ενδιαφέρον για τα «κοινά». Ο ίδιος το απέδιδε στην δραστήρια μορφή της μητέρας του, που υπήρξε από τις πρωτοπόρες Θεσσαλονικιές φεμινίστριες της εποχής της. Ήταν γλωσσομαθής και αγαπούσε ιδιαίτερα τις τέχνες και τα γράμματα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Η τέχνη» και συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού «Εποχή».
Πέθανε τιμημένος στις 30 Μαρτίου του 1992 .
Οι αγαπημένοι του αλλοτινοί φοιτητές, συνεχιστές του έργου του σήμερα, εξακολουθούν τις ανασκαφές στο χώρο της μεγάλης του ανακάλυψης φέρνοντας ολοένα και καινούργιες ανακαλύψεις στο φως.
Η πιο πρόσφατη ανακοινώθηκε σε εκδήλωση για την επέτειο των 30 χρόνων από την ανακάλυψη των Τάφων: αφορά ίχνη ψηφιδωτού, το οποίο αναπαριστά την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία και βρέθηκε στο ανάκτορο των Αιγών. Το εύρημα ατό αποδεικνύει ότι ο Φίλιππος Β' ήταν ο μοναδικός Έλληνας ηγεμόνας που θεωρούσε τον εαυτόν του ως ηγεμόνα της Ευρώπης.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+