Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η ανακάλυψη των αιτίων του πεπτικού έλκους

Λυκούδης Ιωάννης
Ο ιατρός Ιωάννης Λυκούδης γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1910. Σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή Αθηνών. Το 1957, πάσχοντας ο ίδιος από έλκος, παρατήρησε ότι όταν πήρε αντιβιοτικά φάρμακα για ένα επεισόδιο αιμορραγικής γαστρίτιδας, υποχώρησαν τα συμπτώματα και αραίωσαν οι κρίσεις έλκους. Το γεγονός αυτό τον οδήγησε να χορηγήσει την ίδια αγωγή και σε ελκοπαθείς, με τα ίδια καλά αποτελέσματα. Έτσι άρχισε να πιστεύει ότι το έλκος του στομάχου οφείλεται σε μικροβιακό παράγοντα. Το 1960 απευθύνθηκε χωρίς αποτέλεσμα σε Επιστημονικούς φορείς και την Πολιτεία, προκειμένου να λάβει έγκριση για την κυκλοφορία του ιδιοσκευάσματος που ο ίδιος κατασκεύαζε με την ανάμειξη διαφόρων αντιβιοτικών.
Παρά τις απορριπτικές αποφάσεις, ο Ιωάννης Λυκούδης συνέχισε να παρασκευάζει και να χορηγεί το ιδιοσκεύασμα του σε χιλιάδες ελκοπαθείς.
Διώχτηκε από τα τακτικά δικαστήρια και του επιβλήθηκε πρόστιμο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για διακίνηση μη αναγνωρισμένων φαρμάκων.
Ο Ιωάννης Λυκούδης πέθανε στο Μεσολόγγι το 1980. Λίγο πριν πεθάνει με το παράπονο ότι αντιμετωπίσθηκε ως κομπογιαννίτης και τσαρλατάνος, απευθυνόμενος στους δικούς του ανθρώπους τους είπε «…να μου το φέρετε στον τάφο μου όταν ανακαλυφθεί ότι είχα δίκιο»..
Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, το 2005, οι Αυστραλοί John Warren και Barry Marshal τιμήθηκαν με το βραβείο Nobel Ιατρικής για την ανακάλυψη τους ότι το πεπτικό έλκος οφείλεται σε μικρόβιο, που ονόμασαν «ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού» …
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+