Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Το ψηλότερο βουνό στο ηλιακό μας σύστημα,
Η Ελλάδα του πλανήτη Άρη

Όλυμπος
Ο κόκκινος πλανήτης έχει πλέον εξερευνηθεί αρκετά.
Έχουν καταγραφεί δεκάδες χιλιάδες κρατήρες, βουνά και κοιλάδες και έχουν ονομαστεί με ονόματα πόλεων, νησιών, τοποθεσιών, χωρών αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων.
Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται η Πάρος, η Θήρα η Κύθνος (Θερμιά), ο Μύρτος, η Πύλος, η Πέτα, το Ιόνιο Πέλαγος, η Αρκαδία, ο Αλφειός, ο Πηνειός, ο Κηφισός, ο Ιλισός, η Λίμνη Καστοριάς, ο Μαλέας, η Κασταλία Πηγή, Ικαρία, Ίος, ο Άραξος, ο Ευρώτας, ο Βόσπορος, ο Ελλήσποντος, η Προποντίς, ο Αχέρων και η Στυμφαλία
Επίσης βρίσκονται τα ονόματα των σπουδαίων αστρονόμων Ευγένιου Αντωνιάδη και Ιωάννη Φωκά που εργάστηκαν πολλά χρόνια στην χαρτογράφηση του πλανήτη.
Το σπουδαιότερα όμως είναι παρακάτω.
Η μεγαλύτερη κοιλάδα του Άρη έχει ονομαστεί από τον μεγάλο Ιταλό αστρονόμο Giovanni Schiaparelli, “Hellas”.
H “Hellas Planitia” όπως είναι γνωστή έχει έκταση 2300 χιλιόμετρα και σχηματίστηκε από την πτώση μεγάλου αστεροειδή πριν 3,9 δισεκατομμύρια χρόνια. Η διαφορά ύψους από τις παρυφές μέχρι τη βάση είναι περίπου 9 χιλιόμετρα. Λόγω του μεγέθους της είναι το πλέον ευδιάκριτο σημείο στον πλανήτη.
Εκτός από αυτήν όμως υπάρχει και ο «Όλυμπος».
Ο «Όλυμπος» είναι το ψηλότερο βουνό στον Άρη και σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα.
Είναι ένα ηφαιστειακό βουνό ύψους 27 χιλιομέτρων, δηλαδή τρεις φορές ψηλότερο από το Έβερεστ. Το σύμπλεγμα της καλντέρας του έχει πλάτος 85 και βάθος 3 χιλιόμετρα, ενώ η βάση του βουνού έχει μήκος 550 χιλιόμετρα.
Ο «Όλυμπος» στον Άρη, η Ελλάδα παντού!
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+