Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η μακροβιότερη ζυθοποιία,
Η πρώτη ελληνική μπύρα

Η οικογένεια του Ιωάννη Φιξ ήρθε στην Ελλάδα το 1833. Ο ιδρυτής της εταιρείας είχε σπουδάσει ζυθοποιός στο Μόναχο. Το πρώτο ζυθοποιείο του ήταν στο Ηράκλειο Αττικής, σύντομα όμως, το 1863, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, στο Κολωνάκι, σε δύο κτήματα. Το ένα γωνία Καρνεάδου και Ηροδότου και το δεύτερο επί της οδού Υψηλάντου. Εκεί δημιουργήθηκαν δύο μικρά ζυθοποιεία αλλά έπειτα από μια πυρκαγιά που κατέστρεψε το ένα, ο Φιξ αγόρασε ένα μεγάλο κτήμα στην περιοχή Μακρυγιάννη, στην σημερινή Λεωφόρο Συγγρού, όπου τότε ήταν εξοχή.
Ο διάδοχος του Ιωάννη, Κάρολος Φιξ, καθώς η ζήτηση της μπύρας αυξανόταν, επέκτεινε και εκσυγχρόνισε το εργοστάσιο και η Μπύρα ΦΙΞ κυριάρχησε στην Ελληνική αγορά για πολλές δεκαετίες.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Φιξ είχε το μονοπώλιο παραγωγής μπύρας στην Ελλάδα με απόφαση του Όθωνα, κάτι που διατηρήθηκε μέχρι το 1963.
Η ζυθοποιία Φιξ λόγω κακής διαχείρισης αλλά και λόγω της κατάργησης του μονοπωλίου που επέτρεψε την ίδρυση και άλλων ζυθοποιείων, πτώχευσε και έκλεισε οριστικά στην δεκαετία του ‘80, αφήνοντας στη λεωφόρο Συγγρού τις μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις της να θυμίζουν τις παλιές δόξες.
Κυκλοφόρησε και πάλι στην Ελληνική αγορά από την εταιρία «Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ» στις 15 Ιουνίου 2000 χωρίς να καταφέρει να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά.
Η «Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ» εξαγοράστηκε το 2010 από την «ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ» και εμφανίστηκε και πάλι με αξιώσεις στην Ελληνική αγορά.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+