Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο δημιουργός του πρώτου τεχνητού κομήτη,
Ο μόνος που σχεδίασε όργανα σε διαστημικές αποστολές στους οκτώ πλανήτες,
Ο σχεδιαστής του πρώτου οχήματος που εξήλθε από το ηλιακό σύστημα

Κριμιζής Σταμάτιος
Ο Σταµάτιος Κριµιζής έχει χρηµατίσει Διευθυντής του Τµήµατος Διαστηµικής στο Εργαστήριο Εφαρµοσµένης Φυσικής του Πανεπιστηµίου Johns Hopkins των ΗΠΑ. Από τη θέση αυτή διηύθυνε τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστηµόνων, µηχανικών και άλλου τεχνικού προσωπικού και προσωπικού υποστήριξης. Οι κύριοι τοµείς δραστηριότητας του Τµήµατος Διαστηµικής περιλαµβάνουν το σχεδιασµό, κατασκευή, τεχνικό έλεγχο και εκτόξευση στο διάστηµα τεχνητών δορυφόρων ή επιµέρους διαστηµικών οργάνων.
Ο Σταµάτιος Κριµιζής γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου το 1938, φοίτησε στα Πανεπιστήµια της Minnesota και της Iowa. Έχει εργαστεί ως Επικεφαλής Ερευνητής ή Συνεργάτης Ερευνητής σε πλήθος πειραµάτων και αποστολών της NASA. Μεταξύ αυτών ήταν και το διακρατικό πρόγραµµα κατασκευής του πρώτου τεχνητού κοµήτη (1984).
Είναι ο µόνος επιστήµονας που έχει σχεδιάσει όργανα για αποστολές και στους οκτώ πλανήτες του ηλιακού συστήµατος. Ο Πλούτωνας από το 2007 θεωρείται νανοπλανήτης, αλλά όργανο του κυρίου Κριμιζή κατευθύνεται προς αυτόν –New Horizons- και θα φθάσει εκεί το 2015.
Ακόμη σχεδίασε το όργανο του Voyager 1 του πρώτου οχήματος που ξεπέρασε τα όρια του ηλιακού συστήματος.
Έχει τιµηθεί µε δεκάδες διεθνή βραβεία, μεταξύ αυτών το βραβείο COSPAR Space Science Award, την υψηλότερη διάκριση που απονέµεται από την παγκόσµια διαστηµική κοινότητα.
Το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μετονόμασε τον αστεροειδή “1979 UH” σε “8323 Krimigis” προς τιμήν του.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 400 επιστημονικές εργασίες και έχει παρουσιάσει περισσότερες από 1150 επιστημονικές ομιλίες.
Ο Σταµάτιος Κριµιζής είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+