Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του αρχαίου κόσμου

Η βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας ήταν η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του αρχαίου κόσμου.
Σε αυτήν συγκεντρώθηκε όλη η υπάρχουσα γνώση της εποχής και ως εξ τούτου η Αλεξάνδρεια έγινε κέντρο προσέλκυσης πολλών σημαντικών επιστημόνων και φιλοσόφων.
Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε επί ΠτολεμαίουΑ’ του Σωτήρος με παρότρυνση του Δημητρίου Φαληρέα ο οποίος ήταν μαθητής του Αριστοτέλη και ζούσε εξόριστος στην Αίγυπτο.
Ο Δημήτριος Φαληρέας πίστευε ότι, για να υπάρξει πρόοδος στον τομέα της γνώσης, δεν χρειάζεται μόνο ένα πανεπιστήμιο με διαπρεπείς δασκάλους, αλλά και η καταγραφή και η πρόσβαση στην υπάρχουσα γνώση.
Σκοπός της Βιβλιοθήκης ήταν να συλλέξει το σύνολο της υπάρχουσας ήδη καταγεγραμμένης γνώσης.
Αυτό είχε επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με διάφορους τρόπους όπως την ανταλλαγή βιβλίων με άλλες χώρες, την κατάσχεση βιβλίων αλλά κυρίως με την αγορά αντί σημαντικών ποσών που προσφέρονταν.
Η βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας ήταν επίσης το εκδοτικό κέντρο του τότε γνωστού κόσμου, χάρη στην δπαραγωγή ενός τεράστιου αριθμού χειρογράφων.
Η βιβλιοθήκη και το παράρτημά της, το Σεράπειο, που προστέθηκε επί Πτολεμαίου Γ’ του Ευεργέτη, έφθασαν στην ακμή τους και λίγο πριν την καταστροφή, να αριθμούν περισσότερους από 500.000, κατ’ άλλους 700.000, κυλίνδρους και πινάκια.
Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ήταν για περισσότερους από επτά αιώνες η πληρέστερη πηγή γνώσεων της ανθρωπότητας.
Η καταστροφή της Βιβλιοθήκης έγινε σταδιακά. Άρχισε το 48 π.Χ. και ολοκληρώθηκε το 642 μ.Χ.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+