Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η μεγαλύτερη συλλογή κοχυλιών στην Ευρώπη

Μυταράς Δημήτρης
Ο ζωγράφος και ακαδημαϊκός Δημήτρης Μυταράς ήταν ανέκαθεν λάτρης της ομορφιάς του θαλάσσιου βυθού. Την ύμνησε στους πίνακές του, στα ποιήματα που έγραψε αλλά και συλλέγοντας για πολλά χρόνια κοχύλια.
Η συλλογή του περιλαμβάνει πολλές χιλιάδες κοχύλια, όλα σχεδόν τα είδη που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες και τεράστιο αριθμό ειδών από άλλες περιοχές του πλανήτη.
Μαζί με τον Κάρολο Βράτιτς-κορυφαίο στην υποβρύχια έρευνα και την υδροβιολογία- εξέδωσαν το 1997 το βιβλίο "Σαράντα ελληνικά κοχύλια".
Έχει δωρίσει μεγάλο τμήμα της συλλογής του στο Δήμο Χαλκίδας, προκειμένου να οργανώσει ένα μουσείο.
Ο Δημήτρης Μυταράς γεννήθηκε το 1934 στη Χαλκίδα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, με δάσκαλους τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπ. Παπαλουκά και σκηνογραφία στην Ecole des Arts Decoratifs του Παρισιού.
Έχει εκθέσει σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου και έχει πάρει μέρος σε όλες σχεδόν τις σημαντικές Μπιενάλε. Διετέλεσε Καθηγητής και Πρύτανης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών. Σκηνογράφησε πολλές παραστάσεις, με ξεχωριστή αναφορά σ’εκείνες του θεάτρου Τέχνης.
Η διπλή παρουσία του τόσο στο χώρο της Ζωγραφικής όσο και της Σκηνογραφίας έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στις 27 Μαρτίου 2008 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στον κλάδο των Καλών Τεχνών.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+