Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η πρώτη αναφορά στην αφθαρσία της ύλης,
Η πρώτη διατύπωση της εξελικτικής θεωρίας των ειδών ,
Η πρώτη χαρτογράφηση του γνωστού κόσμου

Αναξίμανδρος
Ο Αναξίμανδρος έζησε στη Μίλητο από το 610 π.Χ. έως το 546 π.Χ. Υπήρξε μαθητής και συνεχιστής του έργου του Θαλή του Μιλήσιου.
Διατύπωσε πρώτος στην ιστορία της φιλοσοφίας την έννοια «απείρου», δηλαδή της χωρίς αρχή και τέλος αιώνιας μεταβαλλόμενης ύλης. Από το άπειρο διαχωρίζεται το «ψυχρόν» και το «θερμόν», που αποτέλεσμά τους είναι η δημιουργία των 4 στοιχείων της φύσης.
Υπήρξε ο πρώτος που θεμελίωσε το νόμο της εξέλιξης των ειδών εγκαταλείποντας τις μέχρι τότε μυθολογικές διατυπώσεις για την αρχή, τη γένεση και την φθορά των όντων. Υποστήριξε ότι οι πρώτοι ζώντες οργανισμοί προήλθαν από το νερό και εξελίχθηκαν εξαιτίας της επίδρασης της ηλιακής θερμότητας που αποξήραινε διάφορες περιοχές αναγκάζοντας τους οργανισμούς να προσαρμόζονται ολοένα στις νέες συνθήκες.
Εξήγησε σειρά μετεωρολογικών φαινομένων με βάση την αλληλεπίδραση των 4 στοιχείων της φύσης.
Ο Αναξίμανδρος ήταν επίσης ο πρώτος που απεικόνισε τον τότε γνωστό κόσμο σε επίπεδη ζωγραφισμένη επιφάνεια (χάρτη) σχεδιάζοντας το περίγραμμα της στεριάς και της θάλασσας.
Σύμφωνα με το Διογένη Λαέρτιο ήταν ο πρώτος που επινόησε το γνώμονα και τον έστησε πάνω σε ηλιακά ρολόγια για να σημαδεύει τα ηλιοστάσια και τις ισημερίες.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+