Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η μεγαλύτερη επιστήμων και μαθηματικός της αρχαιότητας,
Ο πρώτος αποστακτήρας

Υπατία
Η Υπατία ( Αλεξάνδρεια 370-415 μ.Χ.) υπήρξε η μεγαλύτερη γυναίκα νεοπλατωνική φιλόσοφος και μαθηματικός της αρχαιότητας. Μαθήτευσε στο πλάι του πατέρα της, μαθηματικού και φιλοσόφου Θέωνα της Αλεξάνδρειας.
Για δεκαπέντε αιώνες η Υπατία θεωρείται ότι ήταν η μόνη γυναίκα επιστήμονας στην ιστορία.
Άφησε τεράστιο έργο στα μαθηματικά, στην άλγεβρα και την γεωμετρία. Σημαντικά έργα της: «Υπόμνημα εις Διόφαντον», «Υπόμνημα στα Κωνικά» του Απολλωνίου του Περγαίου, «Αστρονομικός Κανών» κ.α
Εκτός από τη φιλοσοφία και τα μαθηματικά, η Υπατία είχε ενδιαφέρον για τη μηχανική και την πρακτική τεχνολογία.
Η Υπατία σχεδίασε και ανέπτυξε μια συσκευή για τη διύλιση του νερού, η οποία θεωρείται ο πρώτος αποστακτήρας. Ακόμη ανέπτυξε ένα όργανο για τη μέτρηση της στάθμης του νερού και ένα διαβαθμισμένο υδρόμετρο από μπρούτζο για τη μέτρηση της ειδικής βαρύτητας (πυκνότητας) ενός υγρού.
Δολοφονήθηκε με διαμελισμό από όστρακα από φανατισμένο χριστιανικό όχλο που την θεώρησε μάγισσα λόγω της ενασχόλησής της με αρχαίες επιστήμες.
Η Υπατία ήταν η τελευταία επιστήμονας οπαδός της ελληνιστικής σκέψης και ο θάνατός της συνέπεσε με τα τελευταία χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Όπως είναι γνωστό, από τότε δεν υπήρξαν σημαντικές πρόοδοι στα μαθηματικά, την αστρονομία και τη φυσική για τα επόμενα 1000 χρόνια, έτσι η Υπατία έγινε σύμβολο του τέλους της αρχαίας επιστήμης.
Μετά την Υπατία ακολούθησε το χάος και ο βαρβαρισμός των Σκοτεινών Χρόνων.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+