Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Μίμης Πλέσσας

Γεννήθηκε στην Αθήνα και υπήρξε από 14 ετών ο πρώτος σολίστ του πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία . Από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ έλαβε το Διδακτορικό του στη Φυσικοχημεία. Με το τζαζ κουαρτέτο του και τις ορχήστρες του συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους τραγουδιστές ελαφρού τραγουδιού (Δανάη, Μαρούδας, Μόλυ, Παναγόπουλος, Νινή Ζαχά, Τζίμη Μακούλη ). Με τη μουσική κωμωδία του Ν. Φατσέα, με τον τίτλο «Με τον έρωτα παρέα» ξεκινά το 1952 η πορεία του ως συνθέτης. Έχει γράψει τη μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις. Με τα τραγούδια του ανακάλυψε ή καθιέρωσε πολλούς τραγουδιστές (Ζωή Κουρούκλη, Νάνα Μούσχουρη, Τζένη Βάνου, Γιοβάννα, Μαρινέλα, Ρένα Κουμιώτη, Γιάννη Βογιατζή, Γιάννη Πουλόπουλο, Τόλη Βοσκόπουλο, Στράτο Διονυσίου και άλλους). Έλαβε επανειλημμένα με χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, έγραψε λαϊκή όπερα, οπερέτα, όπερα, ορατόριο, μουσική για την τηλεόραση.
Το 2006 παρουσίασε σε Διεθνή Πρώτη Εκτέλεση το Συμφωνικό Ποίημα «Ο Χορός των Σφαιρών» παραγγελία του Ευγενίδειου Πλανητάριου καθώς και τον κύκλο τραγουδιών του «Δρόμοι της Θάλασσας - LAMAR» εμπνευσμένα από Ισπανόφωνους και Έλληνες ποιητές.
Για τη συνολική του προσφορά στη μουσική και τον πολιτισμό έχει ως τώρα λάβει πάμπολλες διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (2001), Μεγαλόσταυρος του Αγίου Ανδρέου από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (2006), Χρυσό μετάλιο από το Υπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου (2004), Διαχρονικότερος Έλληνας συνθέτης από την Εταιρία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (2002) και πολλές ακόμα διακρίσεις.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+