Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο περισσότερο βραβευμένος έλληνας συνθέτης

Θεοδωράκης Μίκης
Ο Μίκης Θεοδωράκης, Κρητικός στην καταγωγή, γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο. Από πολύ νεαρή ηλικία τη ζωή του στοίχειωσαν ο αγώνας για τον Άνθρωπο και η Μουσική και ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες δεν εγκατέλειψε τη μια ενασχόληση για την άλλη. Το συνολικό του έργο του είναι εδώ και δεκαετίες παγκόσμιας εμβέλειας.
Σε εφηβική ηλικία άρχισε μαθήματα βιολιού και τη μελοποίηση ποιημάτων του Παλαμά, Δροσίνη, Σολωμού κ.α. Στα 17 του χρόνια δίνει την πρώτη του συναυλία με το έργο του «Κασσιανή» και στα 18 του φυλακίζεται για πρώτη φορά, όταν συνελήφθη από τους Ιταλούς.
Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε όλα τα είδη της μουσικής : ορατόρια (Άξιον Εστί, Canto General, Επιφάνεια Αβέρωφ κ.α.), έντεχνο λαϊκό τραγούδι (Επιτάφιος, Επιφάνεια, 18 Λιανοτράγουδα, Διόνυσος, Μνήμη της πέτρας κ.α.), μουσική για αρχαίο δράμα ( Ορέστεια, Εκάβη, Τρωάδες κ.α.), για θέατρο (Το τραγούδι του νεκρού αδερφού, Εχθρός Λαός, Μάκβεθ κ.α.) και για κινηματογράφο (Ζορμπάς, Ζ, Σέρπικο, Φαίδρα κ.α), όπερες ( Καρυωτάκης, Λυσιστράτη, κ.α.), συμφωνική μουσική ( Κατά Σαδδουκαίων, Canto Olympico κ.α.) , μουσική δωματίου ( Suite No 1 για πιάνο και ορχήστρα, Ραψωδία για τσέλλο και ορχήστρα), μπαλέτα (Οι Εραστές του Τερουέλ, Ζορμπάς κ.α.).
Παράλληλα, εξαιτίας της αγωνιστικής του δράσης, «φιλοξενήθηκε» σε όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ελλάδας, σε όλες τις ταραγμένες πολιτικές περιόδους της χώρας μας. Πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολλές πολύπαθες χώρες του κόσμου, μέσα από τη μουσική, τις συναυλίες, τις εθνικές και παγκόσμιες οργανώσεις αλλά και τις συναντήσεις του με τους κορυφαίους της πολιτικής και των τεχνών.
Επίσης έχει γράψει πολλά βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.
Έχει τιμηθεί διεθνώς με εκατοντάδες βραβεία και διακρίσεις για την παρουσία του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Είναι από τους πλέον αναγνωρίσιμους Έλληνες όλων των εποχών και η μουσική του συντροφεύει τους λαούς σε απλές αλλά και κορυφαίες στιγμές της ιστορίας τους.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+