Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Το πρώτο βραβείο Όσκαρ τραγουδιού σε ταινία

Χατζιδάκις Μάνος
Tο 1960 απονέμεται στο συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι το βραβείο Oscar για τα «Παιδιά του Πειραιά», τραγούδι της ταινίας του Jules Dassin "Ποτέ την Κυριακή". Ήταν ο πρώτος Έλληνας συνθέτης που έκανε γνωστό το ελληνικό τραγούδι έξω από τα σύνορα της χώρας και τα «Παιδιά του Πειραιά» συγκαταλέγονται πλέον στα 10 εμπορικότερα τραγούδια του 20ου αιώνα.
Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στην Ξάνθη στις 23 Οκτωβρίου 1925. Πρωτοεμφανίστηκε ως συνθέτης το 1944 με τον «Τελευταίο Ασπροκόρακα» του Αλέξη Σολωμού, στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, με τον οποίο τους έδεσε φιλία και πολύχρονη συνεργασία. Το 1946 άρχισε να συνθέτει μουσική για τον κινηματογράφο, με την ταινία «Αδούλωτοι Σκλάβοι». Στη συνέχεια έβαλε την ανεξίτηλη μουσική υπογραφή του σε ταινίες όπως «Στέλλα», του Μιχ. Κακογιάννη, «Δράκος», του Ν. Κούνδουρου, «Αμέρικα Αμέρικα», του Ηλ. Kαζάν, «In the Cool of the Day» του R. Stevens, «Sweet Movie», του D. Makavejev κ.α.
Χάρη στη διάλεξη που έδωσε στις 31 Ιανουαρίου 1949 στο Θέατρο Τέχνης αλλά και στο δίσκο της επόμενης χρονιάς «Έξι Λαϊκές Ζωγραφιές», ανέσυρε το Ρεμπέτικο τραγούδι από το περιθώριο και το αποκατέστησε ανοίγοντας νέους μουσικούς ορίζοντες.
Το 1950 υπήρξε ο πρώτος μη ακαδημαϊκός συνθέτης που ανέλαβε τη σύνθεση μουσικής για παράσταση αρχαίου θεάτρου, την «Ορέστεια» του Αισχύλου. Στη συνέχεια έγραψε μουσική για πολλές αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες («Μήδεια», «Εκκλησιάζουσες», «Όρνιθες» κ.α.)
Ίδρυσε και διηύθυνε Μουσικούς Αγώνες στην Κέρκυρα, τα Ανώγεια, την Καλαμάτα και το Ηράκλειο, την Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών, το Πολύτροπο, το περιοδικό «Τέταρτο» , τη δισκογραφική εταιρία «Σείριος», την Ορχήστρα των Χρωμάτων και τέλος, διετέλεσε διευθυντής του Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΤ.
Ο Μάνος Χατζιδάκις υπήρξε από την αρχή και συνεχίζει ως σήμερα να είναι δισκογραφικά παρών, με δεκάδες δίσκους που θεωρούνται πλέον κλασικοί: «Δεκαπέντε Εσπερινοί», «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», «Reflections», «Αθανασία» και πολλοί άλλοι.
Οι περισσότεροι κύκλοι τραγουδιών του είναι σε στίχους του ποιητή και αδερφικού του φίλου Νίκου Γκάτσου.
Ασυμβίβαστος και πρωτοπόρος σε ολόκληρη τη ζωή του, χάραξε νέους μουσικούς δρόμους ενώνοντας τη λόγια με τη λαϊκή μουσική και αξιοποιώντας τον «παλιό» ήχο για να δημιουργήσει ένα νέο, αξεπέραστης αισθητικής.
Ο Μάνος Χατζιδάκις πέθανε στις 15 Ιουνίου 1994.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+