Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η χρονιά με τους περισσότερους ανεμοστρόβιλους

Ρεκόρ ανεμοστρόβιλων σημειώθηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο 2002, και ήταν απόρροια ενός ασυνήθιστου καιρικά καλοκαιριού.
Ο ανεμοστρόβιλος εμφανίζεται με τη μορφή στροβιλιζόμενης στήλης αέρα, που συνδέεται με καταιγιδοφόρο σύννεφο. Από μακριά φαίνεται σαν χοάνη που κρέμεται από το σύννεφο και ακουμπά στο έδαφος. Συχνά συνοδεύονται και από χαρακτηριστικό ήχο.
Σε ένα «φυσιολογικό» καιρικά Ιούλιο έχουμε ένα με δύο το πολύ ανεμοστρόβιλους στην Ελλάδα. Όμως τον Ιούλιο 2002 η έρευνα των επίσημων παρατηρητηρίων κατέγραψε έξι έντονους ανεμοστρόβιλους, ενώ υπάρχουν τρεις ακόμα πιθανές περιπτώσεις, που χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.
Ισχυροί ανεμοστρόβιλοι καταγράφηκαν σε τέσσερις μέρες, οι τρεις στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και ο τέταρτος στα τέλη του μήνα. Αυξημένος ήταν επίσης ο αριθμός των ημερών έντονων καταιγίδων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και των χαλαζοπτώσεων. Είχαμε πολλές σφοδρές καταιγίδες, ανεμοθύελλες και πλημμύρες.
Οι ανεμοστρόβιλοι καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο των Σπάτων, στο Άργος, στο Μικρό Μοναστήρι, στη Νέα Απολλωνία και στην Περαία Θεσσαλονίκης. Δεν αποκλείεται βέβαια να υπήρχαν και άλλα περιστατικά στη θάλασσα, όπου είναι δύσκολο να παρατηρηθούν. Προκάλεσαν μεγάλες υλικές ζημιές και ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Η έντασή τους στη διεθνή κλίμακα μέτρησης Torro (από Τ0 μέχρι Τ10) εκτιμήθηκε από Τ3 μέχρι Τ5.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+