Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η εμπορικότερη ηθοποιός

Βουγιουκλάκη Αλίκη
«Η εθνική Α.Β», όπως την αποκάλεσε το 1959 η δημοσιογράφος Ελένη Βλάχου στην εφημερίδα Καθημερινή, υπήρξε η μοναδική πραγματική ελληνίδα «σταρ» που έχει αναδειχτεί ως σήμερα.
Η Αλίκη Σταματίνα Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής στις 20 Ιουλίου 1934. Η «γατούλα» της καλλιτεχνικής σκηνής αν και χαρακτηρίστηκε «ατάλαντη» από μερίδα κριτικών, αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος καλλιτέχνης από τέσσερεις γενιές Ελλήνων και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς. Η εργογραφία, φιλμογραφία και δισκογραφία της είναι ογκώδεις, γεμάτες πρωτιές και διακρίσεις.
Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου.
Από το 1954 μέχρι το 1981 πρωταγωνιστεί σε 43 ταινίες, με πρώτη «Το ποντικάκι» Οι περισσότερες σπάνε τα ταμεία. « Το ξύλο βγήκε απ’τον παράδεισο», «η Αλίκη στο Ναυτικό», «Μανταλένα», « η κόρη μου η σοσιαλίστρια»…
Από το 1953 μέχρι το 1993 συμμετέχει σε 63 παραστάσεις, από τις οποίες στις 48 ως θιασάρχης-πρωταγωνίστρια. «Καίσαρ και Κλεοπάτρα», «Εβίτα», «Καμπαρέ»…
14 δίσκοι 45 στροφών και 27 δίσκοι 33 στροφών περιλαμβάνουν τα τραγούδια από τις ταινίες και τις παραστάσεις όπου πρωταγωνίστησε.
«Είναι δύσκολο να ορίσει κανείς αυτό που λέμε «ταλέντο» και πώς εξακριβώνεται. Όποια πάντως κι αν είναι η σημασία της μοιραίας αυτής λέξης, το περιεχόμενό της μορεί να εξακριβωθεί πρακτικά στην περίπτωση της Αλίκης Βουγιουκλάκη» (Τάσος Λιγνάδης, κριτικός)
Η ίδια είχε δηλώσει "'Ήμουνα αληθινή και όχι δήθεν. Δεν είμαι δήθεν σταρ. Είμαι η πραγματική σταρ. Δεν είμαι δήθεν ταλαντούχα. Είμαι πραγματικά ταλαντούχα. Δεν έχω κάνει δήθεν αποτυχίες. Έχω κάνει μεγάλες αποτυχίες. Δεν έχω κάνει δήθεν επιτυχίες. Έχω κάνει τα μεγαλύτερα ρεκόρ"
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη πέθανε στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου 1996.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+