Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο πολυβραβευμένος ομογενής σκηνοθέτης

Καζάν Ελίας
Ο Ελία Καζάν ή Ηλίας Καζαντζόγλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Σεπτεμβρίου 1909 και μετακόμισε σε νηπιακή ηλικία στις ΗΠΑ.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1932 ως ηθοποιός στο θέατρο. Μεταπήδησε στη σκηνοθεσία και το 1942 πήρε το βραβείο Πούλιτζερ για τη σκηνοθεσία του έργου "The skin of the teeth", του Θόρντον Γουάϊλντερ. Καθιερώθηκε ως ο καλύτερος θεατρικός συγγραφέας της εποχής του:
«Ένα δένδρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν» (1945), «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Λεωφορείο ο πόθος» (1951) κ.α.
Το 1954 στρέφεται στον κινηματογράφο με επιτυχία και αναδεικνύοντας ηθοποιούς όπως τον Μάρλον Μπράντο, τον Γουώρεν Μπίτι κ.α. και οδηγώντας δεκάδες ηθοποιούς στις υποψηφιότητες των Όσκαρ.
Τιμήθηκε με δύο βραβεία Όσκαρ σκηνοθεσίας για τα έργα «Συμφωνία Κυρίων» και «Το Λιμάνι της Αγωνίας», ενώ ήταν ακόμη τρεις φορές υποψήφιος για τα έργα «Λεωφορείο ο πόθος», «Ανατολικά της Εδέμ» και «America, America» αντίστοιχα.
Το 1999 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του απένειμε Τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο του έργου του, γεγονός που προκάλεσε αντιφατικές αντιδράσεις.
Αιτία η συνεργασία του το 1952 με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων, του υπουργού Μακάρθυ, κατά την οποία κατέδωσε συναδέλφους του και οδήγησε στην δημιουργία της λεγόμενης Μαύρης Λίστας.
Ο Ελία Καζάν πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου 2003 στη Νέα Υόρκη.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+