Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο θησαυρός του Ελληνικού Θεάτρου

Θεατρικό Μουσείο
Το Θεατρικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1938 από το μεγάλο ιστορικό του νεοελληνικού θεάτρου Γιάννη Σιδέρη. Μετεξελίχτηκε σε «Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο» και σήμερα αποτελεί την πληρέστερη και εκτενέστερη πηγή πληροφοριών για το ελληνικό θέατρο και τους ανθρώπους του.
Οι μοναδικές και συνεχώς εμπλουτιζόμενες συλλογές του περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα: 60.000 θεατρικά προγράμματα από το 1870 μέχρι σήμερα, 30.000 σπάνιες φωτογραφίες, 5.000 αφίσες από τις αρχές του 20ου αι. ως σήμερα και αφισοπρογράμματα του 19ου αι., χιλιάδες ώρες οπτικοακουστικού υλικού κάθε μορφής, ολόκληρο το έργο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και πολύ μεγάλο αριθμό παρτιτούρων, τα Αρχεία Κώστα Κροντηρά, Μαρίκας Κοτοπούλη, Γιάννη Σιδέρη και Νίκου
Ζωγράφου καθώς και μεγάλο αριθμό σπάνιων θεατρικών ντοκουμέντων (συμβόλαια, επιστολές, καταστατικά, λογιστικά, διαφημιστικά κ.α.).
Το εκθεσιακό υλικό του Κ.Μ.Ε.Ε.Θ.-Θ.Μ. απαρτίζεται από προσωπικά αντικείμενα, προτομές, «καμαρίνια», σπάνιες φωτογραφίες κοστούμια (κ.α.) μεγάλων θεατρανθρώπων, από χώρους αφιερωμένους στους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, στις Δελφικές Εορτές, στο Αρχαίο Δράμα, στο Ελαφρό Μουσικό Θέατρο, στην Επιθεώρηση, στην Όπερα, στο Θέατρο Σκιών, στο Κουκλοθέατρο, στο Παιδικό θέατρο και στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου γενικότερα.
Η Βιβλιοθήκη του Κέντρου διαθέτει 20.000 τόμους ελληνικών και ξένων εκδόσεων. Περιλαμβάνει κάθε έντυπο που αφορά στο θέατρο, ανάμεσά τους 800 σπάνια χειρόγραφα, πολύ μεγάλο αριθμό ανέκδοτων θεατρικών έργων, μεταφράσεις και το Αρχείο Αποκομμάτων Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου από το 1895 μέχρι σήμερα.
Το 1992 το Κέντρο δημιούργησε ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών με σκοπό την ταχύτερη και εγκυρότερη πρόσβαση στα Αρχεία, χωρίς να φθείρεται το πρωτογενές αρχειακό υλικό. Η μηχανογράφηση διαθέτει και το Αρχείο Κινηματογράφου που περιλαμβάνει τις ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες από την εποχή του βωβού σινεμά μέχρι σήμερα.
Το Θεατρικό Μουσείο στεγάζεται σε χώρο του Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας και είναι ανοικτό στο κοινό. Πραγματοποιεί εκδοτικό έργο, διοργανώνει εκδηλώσεις , θέσπισε και απονέμει θεατρικά έπαθλα, με μοναδικό στόχο πάντα την προώθηση και προβολή της ελληνικής θεατρικής δημιουργίας.
Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι σήμερα ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ξεχωριστή προσωπικότητα των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ποιητής, μεταφραστής, κριτικός θεάτρου, δοκιμιογράφος και επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+