Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Κρατήρας στη Σελήνη τιμητικά με το όνομά του,
100000+ Φωτογραφίες αστρονομικών παρατηρήσεων ,
Ανακάλυψη ζεύγους κομητών

Παρασκευόπουλος Ιωάννης
Ο Ιωάννης Στέφανος Παρασκευόπουλος γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1889 στον Πειραιά και σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1919 πήγε με υποτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάστηκε στο Αστεροσκοπείο Yerkes.
Το 1921 έγινε διευθυντής του Αστρονομικού Τμήματος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το 1923 πήγε στην Arequipa του Περού και εργάστηκε στον αστρονομικό σταθμό Boyden του Πανεπιστήμιο Harvard. Το 1927 ο σταθμός μεταφέρθηκε στη Νότια Αφρική και ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος τον ακολούθησε. Παρέμεινε στη Νότιο Αφρική ως διευθυντής του σταθμού μέχρι το τέλος της ζωής του.
Ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος ασχολήθηκε κυρίως στη μελέτη των κομητών, ένα ζεύγος των οποίων ανακάλυψε με τους συνεργάτες του. Στα αρχεία του Harvard βρίσκονται πάνω από 100.000 φωτογραφίες από τις αστρονομικές του παρατηρήσεις.
Η διεθνής αστρονομική κοινότητα τον τίμησε δίδοντας το όνομά του σε ένα κρατήρα της Σελήνης, ο οποίος βρίσκεται στη σκοτεινή της πλευρά κι έχει διάμετρο 94 χιλιόμετρα (Paraskevopoulos Crater).
Ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Harvard και ήταν μέλος των Αστρονομικών Εταιρειών ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Νοτίου Αφρικής. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Φοίνικα από την Ελληνική Πολιτεία και ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος πέθανε το 1951.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+