Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η γυναίκα φωτογράφος με τις περισσότερες δημοσιευμένες φωτογραφιες

Σουγιουλτζόγλου Έλλη
Η Έλλη Σουγιουλτζόγλου γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας το 1899.
Έμεινε γνωστή στο χώρο της φωτογραφίας ως Nelly’s
Η Nelly’s το 1920 μεταβαίνει στη Δρέσδη της Γερμανίας για να σπουδάσει μουσική και ζωγραφική. Εκεί στρέφεται προς τη φωτογραφία, με δασκάλους τους διάσημους φωτογράφους Η.Erfurth και F. Fiedler.
Επιστρέφει στην Αθήνα και το 1924 ανοίγει το πρώτο της φωτογραφικό στούντιο. Γίνεται περιζήτητη και η πιο ακριβοπληρωμένη φωτογράφος, ως αριστοτέχνης του πορτρέτου. Παράλληλα, φωτογραφίζει τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, τις γειτονιές της "Παλιάς Αθήνας" και τα μνημεία της Ακρόπολης. Τα γυμνά της σε αρχαιολογικούς χώρους άφησαν εποχή και χαρακτηρίστηκαν από «αριστουργήματα» έως «βέβηλα».
To 1929 η Nelly’s παντρεύεται τον πιανίστα Άγγελο Σεραϊδάρη, ενώ το 1930 της ανατίθεται από την Εύα και Άγγελο Σικελιανό η αποκλειστική φωτογράφηση των Β΄ Δελφικών Εορτών.
Το 1939 μπροστά στον επικείμενο πόλεμο πηγαίνει στην Νέα Υόρκη, όπου θα παραμείνει για 27 ολόκληρα χρόνια. Στο στούντιο που ανοίγει εκεί, θα συγκροτήσει ένα πολύτιμο αρχείο των εκδηλώσεων των Ελλήνων της Αμερικής. Επίσης θα ασχοληθεί με τη διαφημιστική και την έγχρωμη φωτογραφία.
Έτυχε γενικής αναγνώρισης και ευτύχησε να δει τα έργα της σε εκθέσεις και λευκώματα, αλλά και εξώφυλλο στο περιοδικό LIFE. Η Νelly’s, είναι η γυναίκα φωτογράφος με τις περισσότερες δημοσιευμένες φωτογραφίες της.
Επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το 1966. Το 1985 δώρισε σχεδόν το σύνολο του φωτογραφικού της έργου στο Μουσείο Μπενάκη. Τιμήθηκε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος (1995) και με το Βραβείο Γραμμάτων και τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών (1996).
Η Νelly’s πέθανε σε ηλικία 99 ετών το 1998.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+