Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο κορυφαίος και μακροβιότερος παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών,
Η πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο

Διακογιάννης Γιάννης
Το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου διεξήχθη το 1954 στην Ελβετία και ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε σε απευθείας τηλεοπτική αναμετάδοση από την Eurovision σε 11 χώρες. Ο Γιάννης Διακογιάννης παρακολούθησε τους αγώνες από τη Γαλλία όπου βρισκόταν και έστειλε τις ανταποκρίσεις του στην εφημερίδα Αθλητική Ηχώ. Στις 27 Μαΐου 1966 παρουσίασε στη νεοσύστατη τότε τηλεόραση του ΕΙΡ το Παγκόσμιο Κύπελλο Αγγλίας. Από το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ήταν πλέον ο οικοδεσπότης της εκπομπής Αθλητικά νέα, που λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε Αθλητική Κυριακή και αποτελεί σήμερα τη μακροβιότερη εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 1969 άρχισε στην Αθήνα το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Οι αγώνες μεταδόθηκαν σε περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη και αποτελούν την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο.
Ο Γιάννης Διακογιάννης γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα.
Σπούδασε στη Γαλλία, αλλά τον κέρδισε η αθλητική δημοσιογραφία. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους στο είδος της ζωντανής περιγραφής και του σχολιασμού αθλητικών γεγονότων. Με τις πλούσιες γνώσεις επάνω στο αντικείμενό του, την άριστη χρήση της γλώσσας και με τις κατανοητές και αντικειμενικές περιγραφές του, κατέχει τη θέση του πλέον αγαπημένου και έγκυρου αθλητικού σχολιαστή στη χώρα μας. Το Μουντιάλ της Γαλλίας, το 1998, ήταν το τελευταίο που περιέγραψε τηλεοπτικά.
Το 2006, με το τετράτομο έργο του 100 χρόνια ποδόσφαιρο (εκδόσεις Μίλητος) παρουσίασε όλη την ιστορία του παγκόσμιου και ελληνικού ποδοσφαίρου. Έγραψε επίσης τα βιβλία 60 χρόνια Μουντιάλ (εκδόσεις Λιβάνη, 1990), Οι μεγάλες μορφές του Αθλητισμού (1980), και άλλα..
"Πως μας ενώνει και πως μας δονεί του Διακογιάννη η φωνή" τραγούδησε ο Λουκιανός Κηλαϊδόνης και αυτή είναι η μοναδική «φωνή» του χώρου του που τραγουδήθηκε.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+