Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Το αρχαιότερο σχολείο που συνεχίζει να λειτουργεί αδιάλειπτα εκτός Ελλάδας

Στις 10 Μαρτίου του 1801 η Γενική Συνέλευση της Κοινότητας της Αγίας Τριάδας της Βιέννης, αποφάσισε να θέσει το αίτημα για την ίδρυση σχολείου στην αυτοκρατορική Αυλή. Μέχρι τότε η εκπαίδευση των παιδιών της Ελληνικής παροικίας της Βιέννης ήταν ιδιωτική υπόθεση. Έμμισθοι δάσκαλοι δίδασκαν κατ' οίκον.
Στην ίδια συνεδρίαση έγιναν και οι πρώτες δωρεές από τον Ιωάννη Δάρβαρη, τον Γεώργιο Ποποβίκη, τον Χρήστο Θέμελη κι άλλους ομογενείς για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της ίδρυσης του σχoλείου.
Στις 6 Μαΐου του 1804 το αίτημα εγκρίθηκε και κοινοποιήθηκε στην Κοινότητα από το αρμόδιο Αυλικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης.
Το σχολείο ξεκίνησε άμεσα τη λειτουργία του αν και το επίσημο διάταγμα εκδόθηκε, λόγω κωλυσιεργιών των Αρχών, το 1811.
Το σχολείο λειτούργησε με 4 τάξεις, όπου διδάσκονταν -χωριστά τα αγόρια από τα κορίτσια- ανάγνωση, γραφή, αριθμητική, ελληνική γραμματική, ιστορία, γεωγραφία και θρησκευτικά.
Από τότε το σχολείο λειτουργεί αδιάλειπτα με την επωνυμία Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης και είναι το αρχαιότερο ελληνικό παροικιακό σχολείο που συνεχίζει να λειτουργεί εκτός Ελλάδος. Στεγάζεται στο δεύτερο όροφο της Ελληνικής Κοινότητας της Αγίας Τριάδας. Λειτουργούν απογευματινά τμήματα Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Οι εκπαιδευτικοί είναι διορισμένοι από το ελληνικό κράτους και διδάσκουν ελληνική γλώσσα, ιστορία, γεωγραφία και θρησκευτικά.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+