Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο ιδρυτής του πρώτου πολυ-φυλετικού σχολείου στη Ν.Αφρική

Μπίζος Γιώργος
Το 1974, κατά τη διάρκεια του απαρντχάιντ, ο Γιώργος Μπίζος ίδρυσε την αγγλόφωνη σχολή SAHETI, το πρώτο σχολείο στη Νότια Αφρική που δέχθηκε και μαύρους μαθητές, στα περίχωρα του Γιοχάνεσμπουργκ.
Το SAHETI ξεκίνησε τη λειτουργία του με 50 παιδιά, ενώ σήμερα έχει στις τάξεις του πάνω από 900 παιδιά, εκ των οποίων το 80% ελληνόπουλα και το 20% από άλλες εθνότητες. Το πολυπολιτισμικό αυτό σχολείο, το οποίο αποτελεί πρότυπο αρχιτεκτονικής, διαθέτει νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Σε όλες τις βαθμίδες διδάσκεται η ελληνική γλώσσα.
Το κυρίαρχο ρητό της σχολής είναι το «Γνώθι σ’ αυτόν». Oι θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας του στηρίζονται στο ήθος και τις αξίες του Ελληνισμού, που περιλαμβάνουν τις έννοιες της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας και της αδελφοσύνης.
Παρέχει υψηλό επίπεδο διδασκαλίας και παρουσιάζει πολλές διακρίσεις στις δραστηριότητες των μαθητών του.
Ο Γιώργος Μπίζος γεννήθηκε στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας το 1928. Το 1941 φυγάδεψε με τον πατέρα του 7 Νεοζηλανδούς στρατιώτες στην Κρήτη. Μετά από περιπέτειες βρέθηκε στο κράτος της Νότιας Αφρικής. Εκεί έμαθε την αγγλική και αφρικανική γλώσσα, φοίτησε στο Athlone Boys' High School και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Wits.
Αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νότια Αφρική. Ήταν ο συνήγορος του αγωνιστή Νέλσον Μαντέλα στις πολύκροτες δίκες Treason and Rivonia, 1963-64, της Ουίνι Μαντέλα, της οικογένειας του Στιβ Μπίκο, ηγέτη του «Συνεδρίου του μαύρου λαού» και πολλών άλλων μαύρων αγωνιστών.
Εξαιτίας της δραστηριότητάς του για 32 χρόνια δεν είχε διαβατήριο στη Νότιο Αφρική και για 20 χρόνια δεν ήταν ευπρόσδεκτος στο ελληνικό έδαφος,.
Το 1991 ίδρυσε το δικηγορικό γραφείο Legal Resource Center , που αναλαμβάνει χωρίς αμοιβή υποθέσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το έργο του έχει αναγνωριστεί και τιμηθεί διεθνώς.
Ο Γιώργος Μπίζος έχει γράψει το βιβλίο-ντοκουμέντο «Κανείς υπόλογος ;» και τη αυτοβιογραφία του με τίτλο «Οδύσσεια προς την Ελευθερία».
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+