Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η σιδηροδρομική γραμμή με το μικρότερο πλάτος –Πανευρωπαϊκό ρεκόρ

Η γραμμή του «Μουτζούρη» ή στο Πήλιο έχει πλάτος 60 εκ. και είναι η στενότερη σιδηροδρομική γραμμή στην Ευρώπη και μια από τις στενότερες στον κόσμο.
Η γραμμή κατασκευάστηκε σε δύο στάδια από το 1894 μέχρι το 1903 συμβάλοντας καθοριστικά στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του Πηλίου.
Στις 12 Οκτωβρίου 1895 εγκαινιάστηκε το τμήμα Βόλου-Λεχωνίων με μια σιδερένια γέφυρα στο χείμμαρο Άναυρο και την πρώτη γέφυρα στην Ελλάδα από οπλισμένο σκυρόδερμα στο χείμμαρο Βρύχωνα. Το 1903 λειτούργησε η επέκταση της γραμμής Λεχώνια-Μηλιές, μήκους 16 χλμ και μέγιστης κλίσης 28 τοις χιλίοις. Το έργο ήταν εξαιρετικά δύσκολο και απαιτήθη η κατασκευή έξι λιθόκτιστων γεφυρών (δίτοξες, τρίτοξες και μια πεντάτοξη) και μιας μεταλλικής, σηραγγών κλπ.
Φορέας εκμετάλλευσης του έργου ήταν η Εταιρία Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων. Η χάραξη των γραμμών ανάμεσα στις πλαγιές και η κατασκευή του έργου οφείλεται στο μηχανικό Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρα του ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Ιταλικά συνεργεία κατασκεύασαν τις σιδηροτροχιές και Πηλειορίτες χτίστες τις γέφυρες και τις σήραγγες.
Τη δεκαετία του 1930 οι ατμομηχανές αντικαταστάθηκαν από πετρελαιομηχανές Krupps.
Η γραμμή λειτούργησε ωςτο 1971.
Επαναδρομολογήθηκε το 1996 ως μουσειακός τουριστικός σιδηρόδρομος, έπειτα από προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και των «Φίλων» του. Από την άνοιξη ως το φθινόπωρο εκτελεί σε 90 λεπτά τη διαδρομή Άνω Λεχωνίων - Μηλεών, μήκους 15 χλμ., με μέγιστη ταχύτητα 25 χλμ. την ώρα και με 15λεπτη στάση στην Άνω Γατζέα.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+