Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο κορυφαίος γλύπτης της κλασικής περιόδου,
Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός – Ένα από τα επτά θαύματα

Φειδίας
Ο Φειδίας γεννήθηκε στην Αθήνα του 5ο αι. π.Χ. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της κλασικής περιόδου. Από τις μεγαλειώδεις δημιουργίες του σώζονται μόνο αντίγραφα και περιγραφές. Από τα πρώτα έργα του είναι η χάλκινη Αθηνά Πρόμαχος στην Ακρόπολη των Αθηνών. Ακολούθησε πλήθος δημιουργιών.
Ο Περικλής του ανέθεσε τη γενική επιστασία της διακόσμησης της Ακρόπολης και του Παρθενώνα. Πιστεύεται ότι τα αγάλματα των αετωμάτων και τα γλυπτά της ζωοφόρου και των μετωπών είναι δικής του έμπνευσης.
Ο «σοφός λιθουργός», όπως τον αποκάλεσε ο Αριστοτέλης, το 438 π.Χ. φιλοτέχνησε για τον Παρθενώνα το λατρευτικό άγαλμα της Παρθένου Αθηνάς. Η κολοσσιαία αυτή δημιουργία είχε ύψος 12 μ. και στηρίζονταν σε μαρμάρινο βάθρο με χρυσές παραστάσεις. Συμβόλιζε το μεγαλείο, την ισχύ και τον πλούτο της Αθήνας. Επάνω στην εξωτερική πλευρά της ασπίδας της θεάς (διαμέτρου 5 μ.) σύμφωνα με τον ιστορικό Πλούταρχο απεικονίζονταν και η μορφή του Φειδία.
Ο γλύπτης τερμάτισε τη ζωή του στην Ολυμπία. Εκεί φιλοτέχνησε το τελευταίο και κορυφαίο του αριστούργημα, το κολοσσιαίο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός της Ολυμπίας. Ο Δίας καθισμένος στο θρόνο του κρατά τη Νίκη στο δεξί χέρι και ένα σκήπτρο στο αριστερό. Υπολογίζεται ότι το άγαλμα μαζί με το μαρμάρινο βάθρο του έφτανε τα 21 μ. ύψος.
Ο ποιητής Φίλιππος από τη Θεσσαλονίκη έγραψε για το Δία της Ολυμπίας: «είτε ο θεός ήρθε από τον ουρανό για να δείξει την όψη του είτε εσύ, Φειδία, ανέβηκες στον ουρανό και την είδες.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες αναφορές, οι δυο κορυφαίες δημιουργίες του Φειδία μεταφέρθηκαν στα τέλη του 4 ου αι. π.Χ. στην Κωνσταντινούπολη, όπου λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+