Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Το ρεκόρ προσέλευσης επισκεπτών σε έκθεση ζωγραφικής

Το 1999 η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας παρουσίασε την έκθεση «Ελ Γκρέκο. Ταυτότητα και Μεταμόρφωση» . Υποδέχτηκε περίπου 618.000 επισκέπτες, παγκόσμιο ρεκόρ για έκθεση ζωγραφικής κατά το 2000.
Ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε η καταγραφή της διαδρομής του ζωγράφου «Ελ Γκρέκο» (Δομήνικου Θεοτοκόπουλου) από το Χάνδακα στην Ιταλία και τη μόνιμη εγκατάστασή του στην Ισπανία του 16 ου αι. Για την πραγματοποίηση της έκθεσης των 73 έργων του δημιουργού συνεργάστηκαν τρία Μουσεία (το Παλάτσο Τίσεν Μπορνεμίθα της Μαδρίτης (σε συνεργασία με το Μουσείο Πράδο), το Παλάτσο ντελλε Εσποζιτσιόνι της Ρώμης και η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας) καθώς και ιδιώτες συλλέκτες από Ευρώπη και Αμερική.
Το 1993 η έκθεση με το γενικό τίτλο «Από το Θεοτοκόπουλο στο Σεζάν» είχε 630.000 επισκέπτες, αποτελώντας τη μεγαλύτερη προσέλευση κοινού που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα.
Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου στεγάζει περισσότερα από 15.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και άλλων μορφών τέχνης από τα μεταβυζαντινά χρόνια έως τις μέρες μας. Διαθέτει επίσης μια μικρότερη συλλογή δυτικοευρωπαϊκής τέχνης με σημαντικούς πίνακες.
Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν και τρεις σημαντικοί πίνακες του Γκρέκο: «Η συναυλία των αγγέλων» που αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο το 1933 και δυο πίνακες που αποκτήθηκαν με έρανο και χορηγίες τα τελευταία χρόνια επί διευθύνσεως Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, «η Ταφή του Χριστού» και «ο Άγιος Πέτρος».
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+