Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο κορυφαίος λαϊκός (ναϊφ) ζωγράφος

Θεόφιλος
Ο Θεόφιλος Κεφαλάς-Χατζημιχαήλ γεννήθηκε στη Βαρειά Μυτιλήνης μεταξύ των 1867-1870.
Έζησε λίγα χρόνια στη Σμύρνη και στη συνέχεια το 1897 εγκαταστάθηκε στο Βόλο δουλεύοντας σε διάφορες δουλειές και ζωγραφίζοντας σε σπίτια και μαγαζιά.
Εκτός από την ζωγραφική, ο Θεόφιλος συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις ντυμένος άλλοτε σαν Μεγαλέξανδρος, και άλλοτε σαν ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, με κουστού¬μια που έφτιαχνε ο ίδιος.
Κυκλοφορούσε φορώντας πάντοτε την παραδοσιακή φουστανέλα και αυτό αποτελούσε λόγω χλευασμού από τον κόσμο.
Το 1927 σ’ ένα καφενείο κάποιος τον έριξε για να γελάσουν από μία σκάλα όπου ήταν ανεβασμένος και ζωγράφιζε. Το επεισόδιο αυτό υπήρξε η αφορμή για να επιστρέψει στη Μυτιλήνη, όπου συνέχισε να ζωγραφίζει για ένα πιάτο φαγητό και λίγο κρασί.
Εκεί τον συνάντησε ο Στρατής Ελευθεριάδης (Tériade), καταξιωμένος τεχνοκριτικός, εκδότης και συλλέκτης έργων τέχνης. Σ’αυτόν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η αναγνώριση της αξίας του έργου του Θεόφιλου αλλά και η διεθνής προβολή του, που ωστόσο σημειώθηκε μετά το θάνατό του.
Ο Θεόφιλος πέθανε τον Μάρτιο του 1934, από τροφική δηλητηρίαση. Λέγεται ότι τα αλλοιωμένα τρόφιμα που κατανάλωσε ήταν η αμοιβή του για ένα έργο του.
Ένα χρόνο αργότερα, έργα του εκτέθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου ως δείγματα της δουλειάς ενός γνησίου λαϊκού (ναΐφ) ζωγράφου της Ελλάδας.
Το 1964 ανεγέρθηκε στη Βαρειά το Μουσείο Θεόφιλου με έξοδα του Στρατή Ελευθεριάδη (Μυτιλήνη 1897 - Παρίσι 1983).
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+