Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η κορυφαία χορογράφος κλασικού θεάτρου

Χορς-Παναγιωτοπούλου Μαρία,
Η Μαρία Μ. Χορς-Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε χορό στη Σχολή της Κούλας Πράτσικα. Παρακολούθησε μαθήματα στο εξωτερικό με κορυφαίους του είδους. Παράλληλα σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οργάνωσε το τμήμα ρυθμικής και γυμναστικής στο Λύκειο Ελληνίδων, όπου και δίδαξε επί σειρά ετών. Διδάσκει εκφραστική κίνηση, χορό και αυτοσχεδιασμό επί 40 χρόνια στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και επί 10 χρόνια στο Ωδείο Αθηνών. Δίδαξε επίσης στο Θεατρικό Εργαστήρι του Σπύρου Ευαγγελάτου καθώς και στο Στούντιο της Λυρικής Σκηνής.
Χορογράφησε παραστάσεις κάθε είδους θεάτρου, καθώς και πάνω από 120 διαφορετικές χορογραφίες σε 30 αρχαίες τραγωδίες, που παρουσιάστηκαν σε πολλά αρχαία θέατρα και πολλά μέρη του κόσμου. Χορογράφησε στο Φεστιβάλ της Βιτσέντζα της Ιταλίας, στο θέατρο Ολύμπικο, τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή και τη Μήδεια του Ευριπίδη, με σκηνοθέτη τον Α. Μινωτή και σκηνογράφο τον Γ. Τσαρούχη. Στην Επίδαυρο, με τους ίδιους συντελεστές, χορογράφησε τη Μήδεια του Κερουμπίνι. Η ίδια όπερα ανέβηκε στη Σκάλα του Μιλάνου, με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας.
Μετείχε στην ομάδα της Κούλας Πράτσικα το 1936 για πρώτη φορά, ως μία από της Ιέρειες της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Από το 1964 έως το 2000 χορογράφησε ανελλιπώς την Τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+