Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο Έλληνας εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας

Χερν Λευκάδιος
Στις 27 Ιουνίου 1850 γεννήθηκε στη Λευκάδα ο γιος της Κυθηριώτισσας Ρόζας Κασιμάτη και του Ιρλανδού στρατιωτικού γιατρού Τσάρλς Χέρν. Ονομάστηκε Πάτρικ-Λευκάδιος.
Στην πορεία διατήρησε μόνο το Λευκάδιος για να τιμήσει την ελληνική του καταγωγή, για την οποία ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος.
O Λευκάδιος Χερν απομακρύνθηκε από τη μητέρα του σε νηπιακή ηλικία, ανατράφηκε από αυστηρή θεία στο Δουβλίνο, φοίτησε σε αυστηρά καθολικά σχολεία της Αγγλίας και της Γαλλίας, στα 16 του τυφλώθηκε από το αριστερό μάτι και τέλος ο θάνατος του πατέρα του σήμανε τη διακοπή των σπουδών του, την οικονομική ανέχεια και τη μετανάστευσή του στις ΗΠΑ, σε ηλικία 19 ετών.
Για 18 χρόνια εργάστηκε εκεί ως ρεπόρτερ, μεταφραστής ξένων λογοτεχνικών έργων και συγγραφέας αφηγημάτων για τους θρύλους και τις παραδόσεις διάφορων λαών. Στη συνέχεια έζησε 3 χρόνια στις Δυτικές Ινδίες και τελικά το 1889 βρέθηκε ως ανταποκριτής στην Ιαπωνία.
Εργάστηκε αρχικά ως καθηγητής αγγλικών. Απέκτησε 4 παιδιά με τη Σετζούκο Κοϊζούμι, κόρη οικογένειας Σαμουράι. Πήρε το επώνυμο της συζύγου του και μετονομάστηκε σε Γιάκουμο, που σημαίνει «το μέρος όπου γεννιούνται τα σύννεφα», για να τιμήσει τον τόπο που του προσέφερε το πολυπόθητο λιμάνι που πάντα έψαχνε, την Ιαπωνία. Το 1896 το Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Τόκυο του προσέφερε την έδρα του καθηγητή της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
Ο Γιάκουμο Κοϊζούμι κατέγραψε την Ιαπωνία των θρύλων, των Σαμουράι και των παραδοσιακών αξιών. Πολυγραφότατος, χαρακτηρίστηκε ως ο αυθεντικότερος ερμηνευτής της Ιαπωνίας στη Δύση. Η νέα του πατρίδα τον τίμησε ανακηρύσσοντάς τον εθνικό της συγγραφέα.
Ο Λευκάδιος Χερν –Γιάκουμο Κοϊζούμι πέθανε το 1904. Δεκάδες ιαπωνικά πανεπιστήμια έχουν έδρα με το όνομά του, στα σχολεία διδάσκονται έργα του, υπάρχουν 8 μουσεία προς τιμήν του, το άγαλμά του δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του Τόκιο και μνημεία του έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+