Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο περισσότερο μεταφρασμένος ποιητής

Καβάφης Κωνσταντίνος
Ο Κωνσταντίνος Πέτρος Φωτιάδης Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 29 Απριλίου 1863. Μεγάλωσε σε οικογένεια Κωνσταντινουπολιτών, μιλούσε άριστα 4 γλώσσες, γνώριζε σε βάθος την ελληνική ιστορία, την ελληνική κλασσική παιδεία και την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και ήταν κάτοχος της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Εργάστηκε 34 χρόνια ως υπάλληλος στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου.
Η ποιητική του δραστηριότητα άρχισε στα 19 του χρόνια. Τα έργα του τα μοίραζε σε μορφή φέιγ βολάν σε γνωστούς και κάποια τα δημοσίευσε σε περιοδικά.
Η πρώτη επίσημη εμφάνισή του στα Ελληνικά Γράμματα έγινε από τον Γρηγόριο Ξενόπουλο στην Αθήνα το 1903. Το ποσοτικά μικρό έργο του -154 ποιήματα- εκδόθηκε συγκεντρωμένο σε βιβλίο μόνο μετά το θάνατό του. Η ποιητική του υπήρξε εντελώς προσωπική, πρωτότυπη και ιδιότυπη.
Η ομοφυλοφυλική του υπόσταση καθόρισε την τέχνη του και η Τέχνη του κατάφερε μέσα στο χρόνο να γκρεμίσει τα τείχη της προκατάληψης και να τον αναγνωρίσει ως έναν από τους μεγαλύτερους λυρικούς δημιουργούς μας, με παγκόσμια αναγνώριση. Τα ποιήματά του «Ιθάκη», «Θερμοπύλες», «Η πόλις», όπως και άλλα, είναι πολυμεταφρασμένα αλλά και σημεία αναφοράς ακόμα και στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης έζησε μόνος και πέθανε ανήμερα των γενεθλίων του, στις 23 Απριλίου 1933.
« Το ξέρω πού γιά νά επιτύχει κανείς την ζωή, καί γιά νά εμπνέει σεβασμό χρειάζεται σοβαρότης.. Γι’αυτό κ’εγώ καταγίνομαι στούς πολλούς να παρουσιάζω σοβαρήν όψι. Ηύρα πώς μεγάλως μέ διευκολύνει τές υποθέσεις μου. Εσωτερικώς γελώ καί αστειεύομαι πολύ.»
26/10/1908 Αρχείο Καβάφη F23
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+