Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ελύτης Οδυσσέας
Ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 2 Νοεμβρίου του 1911, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, και φιλολογία στη Σορβόννη του Παρισιού. Πρωτοπαρουσιάστηκε στα γράμματα στο περιοδικό «Νέα Γράμματα», στα 1935 καθιερώνοντας το ψευδώνυμό του, Οδυσσέας Ελύτης.
Το 1961 παίρνει το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το έργο του «Άξιον Εστί», που αποτελεί ίσως το σημαντικότερο έργο της ζωής του και χαρακτηρίζεται «εθνικό». Το ορατόριο «Άξιον Εστί» παρουσιάζεται στις 19 Οκτώβρη 1964 στο κινηματοθέατρο «Ρεξ», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, με τον τραγουδιστή Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον ηθοποιό Μάνο Κατράκη στην ανάγνωση και χορωδία.
Το 1979 τιμήθηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας για «για την ποίηση του που με φόντο την Ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία».
Ο Οδυσσέας Ελύτης θεωρείται ανανεωτής της ελληνικής ποίησης. Ο λόγος του είναι επιγραμματικός, γεμάτος από μουσικές και χρώματα της Ελλάδας. Ύμνησε την ελληνική γλώσσα καθώς και τα μικρά-μεγάλα αισθήματα των απλών ανθρώπων. Έγραψε ανάμεσα σε πολλά άλλα : «Τα ρώ του Έρωτα», « ο Ήλιος ο Πρώτος», «Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», «Μαρία Νεφέλη» «Τρία ποιήματα με σημαία ευκαιρίας». Εκτός όμως από το ποιητικό του έργο μετάφρασε ξένους ποιητές, έγραψε άρθρα, δοκίμια και μελέτες, για γενικά φιλολογικά και καλλιτεχνικά θέματα. Ανάμεσα τους το δοκίμιό του για την προσωπικότητα του λαϊκού ζωγράφου της Λέσβου, Θεόφιλου.
Ξεχωριστή ασχολία του υπήρξε η ζωγραφική. Πολλά έργα του έχουν μελοποιηθεί και μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Έζησε για μεγάλα διαστήματα στο εξωτερικό, πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο και δέχτηκε πολλές τιμητικές διακρίσεις σε όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, το 1972 αρνήθηκε βραβείο θεσπισμένο από τη Δικτατορία και το 1977 την αναγόρευσή του ως Ακαδημαϊκού.
Έφυγε από τη ζωή στις 18 Μαρτίου 1996 στην Αθήνα.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+