Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Η μακροβιότερη έμμετρη εφημερίδα

Ο «Ρωμηός», η «εφημερίς που την γράφει ο Σουρής» κυκλοφόρησε στις 2 Απριλίου 1883. Πρόκειται για την έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα την οποία έγραφε ολόκληρη μόνος του ο Γεώργιος Σουρής, ένας από τους σπουδαιότερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας.
Η εφημερίδα ήταν απολύτως έμμετρη από τον τίτλο μέχρι τις μικρές αγγελίες, κάτι που δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ από κανέναν άλλον.
Σε 1.444 συνολικά τεύχη, ο «Φασουλής» - «αυτότατος ο ποιητής του «Ρωμηού», όπως έγραψε ο Παλαμάς – και ο «Περικλέτος» σχολίασαν τα κακώς κείμενα της εποχής φιλοσοφώντας, σατύρισαν άρχοντες, ισχυρούς κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες, το λαό και τις νέες μόδες χωρίς ωστόσο ποτέ να χρησιμοποιήσουν λόγο υβριστικό.
Ο τελευταίος «Ρωμηός» κυκλοφόρησε στις 17 Νοεμβρίου 1918.
Ο Γεώργιος Σουρής γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1853 στην Ερμούπολη της Σύρου. Πρωτοδημοσίευσε ποιήματά του το 1872 στο περιοδικό «Φως».
Εκτός από ποιητικές συλλογές («Δον Ζουάν», «ο Φασουλής φιλόσοφος» κ.α.) έγραψε έμμετρες θεατρικές κωμωδίες («Χειραφέτησις», «η Περιφέρεια», «Δεν έχει τα προσόντα» κ.α.) και δημοσίευσε πλήθος άρθρων.
Το 1900 στο Δημοτικό Θέατρο των Αθηνών παρουσιάστηκαν με επιτυχία οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνους, σε έμμετρη απόδοσή του. Το 1906 προτάθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το βραβείο Νόμπελ.
Συχνά αυτοσαρκαζόταν και έξοχο δείγμα αυτοσαρκασμού είναι το ποίημα «Η Ζωγραφιά μου».
Ευτύχησε να έχει έναν πολύ ευτυχισμένο γάμο με την Μαρία Κωνσταντινίδη.
Εξαιρετικά λαοφιλής και τιμημένος από το ελληνικό κράτος, πέθανε στις 26 Αυγούστου 1919 στο Φάληρο. Κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη με τιμές στρατηγού.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+