Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Το πρώτο και μακροβιότερο σύγχρονο αστεροσκοπείο

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είναι το παλαιότερο ερευνητικό ίδρυμα στην Ελλάδα.
Ιδρύθηκε το 1842 και σήμερα αποτελείται από πέντε ινστιτούτα.
Το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιόσιμης Ανάπτυξης, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης και το Ινστιτούτο Αστροσωματιδιακής Φυσικής ΝΕΣΤΩΡ.
Το κτήριο του πρώτου Αστεροσκοπείου Αθηνών κατασκευάστηκε με δωρεά 500.000 δραχμών του Γεωργίου Σίνα το 1842 στο λόφο των Νυμφών στο Θησείο. Τα εγκαίνια έγιναν στις 26 Ιουνίου 1842, ημέρα ηλιακής έκλειψης, παρουσία του βασιλιά Όθωνα.
Το κτίριο σε σχέδιο του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν. Ο πρώτος διευθυντής του ήταν ο αστρονόμος Γεώργιος Βουρής.
Το Αστεροσκοπείο διέθετε τηλεσκόπιο refractor 6.2’’ (158μμ,φ/15), ισχυρότατο για την εποχή του, καθώς και έξι ακόμη μικρότερα. Ακόμη ήταν εξοπλισμένο με όργανα μετεωρολογίας.
Την δεκαετία 1930 υπό την διεύθυνση του Δημητρίου Αιγινήτη, εξοπλίστηκε σημαντικά με όργανα, χάρη σε δωρεές των Δωρίδη, Συγγρού, Κοργιαλένιου και άλλων.
Ανάμεσα στα νέα αποκτήματα ήταν και, το σπουδαίο για την εποχή, μεγάλο διοπτρικό τηλεσκόπιο με φακό 40 εκατοστών και εστιακή απόσταση 5 μέτρων, που αγοράστηκε από τον οίκο Gautier και έλαβε το όνομα του δωρητή «Δωρίδης».
Το αστεροσκοπείο λειτούργησε για ηλιακές παρατηρήσεις μέχρι το 1982, ενώ η τελευταία παρατήρηση σεληνιακής έκλειψης έγινε το 1979 με το «Δωρίδης».
Το Αστεροσκοπείο Αθηνών στο λόφο των Νυμφών λειτούργησε συνολικά για 140 χρόνια και είναι το μακροβιότερο.
Σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+