Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Μεγαλιθικές κατασκευές

Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας - όπως και σε πολλά μέρη του κόσμου - βρίσκονται διάσπαρτες μεγαλιθικές κατασκευές, συνδεδεμένες με μύθους και παραδοσιακούς θρύλους.
Οι περισσότερες από αυτές εντοπίζονται στις ορεινές περιοχές της Νότιας Εύβοιας. Πρόκειται για περίπου 30 μεγαλιθικά κτίρια, άγνωστων κατασκευαστών και όχι σαφώς προσδιορισμένης χρονολόγησης.
Είναι γνωστά ως «δρακόσπιτα» και είναι κατασκευασμένα με μεγάλους πελεκημένους ογκόλιθους, τοποθετημένους με μεγάλη προσοχή και χωρίς κανένα συνδετικό κονίαμα.
Το πιο εντυπωσιακό από αυτά βρίσκεται στη κορυφή του όρους Όχη κοντά την Κάρυστο σε υψόμετρο περίπου 1400 μέτρων. Η διάστασή του είναι 4,85 μ. Χ 9,80μ. και το πάχος των τοίχων του φθάνει μέχρι το 1,5 μ. Η στέγη είναι λίθινη, κατασκευασμένη από τεράστιες πλάκες τοποθετημένες επάλληλα και ζυγίζει πολλούς τόνους. Το μέγεθος της πλάκας πάνω από την κεντρική είσοδο έχει μήκος 4 μ., πλάτος 2μ. και πάχος 0,30μ.
Ανακαλύφθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, από τον Άγγλο γεωγράφο Μ.Π. Χώκινς.
Ο καθηγητής της αρχιτεκτονικής σχολής της Θεσσαλονίκης Νίκος Μουτσόπουλος πραγματοποίησε το 1959 ανασκαφές στα Δρακόσπιτα. Ανέσυρε αγγεία, όστρακα και άλλα αντικείμενα που σήμερα είναι στο αρχαιολογικό μουσείο της Καρύστου. Σε ένα όστρακο υπάρχει χαραγμένο κάποιο είδος άγνωστης γραφής. Κατά την άποψή του τα κτίσματα αυτά είναι ναοί των Δρυόπων, που εποίκησαν την Εύβοια τον 8ο π.χ. αιώνα. Άλλοι ερευνητές και αρχαιολόγοι τα χρονολογούν σε πολύ παλαιότερες εποχές.
Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι κατασκεύασαν τα δρακόσπιτα και για ποιο λόγο, όποιοι και αν ήταν οι κατασκευαστές τους είναι βέβαιο ότι είχαν βαθιές γνώσεις αρχιτεκτονικής και μηχανικής καθώς και αξιοθαύμαστες ικανότητες στην κατεργασία της πέτρας.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+