Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Οι μεγαλύτερες κατακόμβες στην Ελλάδα

Οι Kατακόμβες της Mήλου ανακαλύφθηκαν το 1840 και αποτελούν το τρίτο κατά σειρά σπουδαιότητας Χριστιανικό μνημείο του είδος στον κόσμο μετά τους Ιερούς τόπους και τις κατακόμβες της Ρώμης. Πρόκειται για ένα μεγάλο χριστιανικό νεκροταφείο αλλά και για τόπο λατρείας της χριστιανικής θρησκείας.
Οι κατακόμβες κατασκευάστηκαν στα τέλη του 1ου αι. Βρίσκονται ένα χιλιόμετρο από το χωριό Τρυπητή και απέχουν 160 μέτρα από τα αρχαία τείχη.
Αποτελούν ένα τεράστιο τεχνικό έργο, για την κατασκευή του οποίου χρειάστηκε να γίνουν εξορύξεις σε μεγάλο βάθος και να μεταφερθούν τεράστιοι όγκοι χώματος.
Αποτελούνται από ένα υπόγειο σύμπλεγμα με 3 θαλάμους, 5 διαδρόμους και μια νεκρική αίθουσα. Το μήκος όλου του δικτύου είναι 184 μέτρα. Το ύψος των διαδρόμων φτάνει ως και τα 2.5 μέτρα. Το πλάτος από 0,8 - 5 μέτρα. Eίχαν εισόδους στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά σήμερα λειτουργεί μόνο μία, αυτή των «Πρεσβυτέρων», απ' όπου μπορεί να εισέλθει ο επισκέπτης.
Στο εσωτερικό των κατακομβών, δεξιά και αριστερά επάνω στους τοίχους, υπάρχουν σκαμμένες αψίδες, τα «αρκοσόλια», που ήταν οι χώροι ταφής για 5-7 άτομα. Τάφοι υπήρχαν και στα δάπεδα.
Πολλοί τάφοι ήταν διακοσμημένοι με φυτικά κοσμήματα και συμβολικές παραστάσεις. Υπολογίζεται ότι στις κατακόμβες τάφηκαν πάνω από 2000 χριστιανοί.
Οι κατακόμβες της Μήλου υπολογίζεται να ήταν σε χρήση μέχρι και τον 5ο αι, οπότε λόγω των σεισμών η περιοχή καταπλακώθηκε από χώματα.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+