Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο μακροβιότερος μεγαλύτερος περίκλειστος χώρος στον κόσμο

Επί 972 χρόνια ήταν ο μεγαλύτερος περίκλειστος χώρος στον κόσμο και διατήρησε την ιδιότητά του αυτή μέχρι το 1509 οπότε χτίστηκε ο μεγαλύτερος, αλλά όχι και μεγαλοπρεπέστερος, μητροπολιτικός ναός της Σεβίλλης.
Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη πρωτοθεμελιώθηκε το 326 στη θέση ενός ειδωλολατρικού ναού από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο. Εγκαινιάστηκε από το γιο του Κωνστάντιο και αργότερα αναστηλώθηκε από το Θεοδόσιο Β΄. Κατά τη διάρκεια της «Στάσης του Νίκα» (13 Ιανουαρίου 532) καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά.
Τότε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α΄ διέταξε την οικοδόμηση στην ίδια θέση του μεγαλύτερου και λαμπρότερου νού που είχε ποτέ υπάρξει.
Το έργο ανέλαβαν ο φημισμένος αρχιτέκτονας Ανθέμιος από τις Τράλλεις (Αϊδινί) και ο Ισίδωρος ο Μηλίσιος. 100 πρωτομάτορες και 10.000 τεχνίτες και εργάτες δούλεψαν επί 5 χρόνια 10 μήνες και 4 ημέρες. Η δαπάνη κατασκευής υπήρξε κολοσσιαία. Πολύχρωμα σπάνια μάρμαρα, χρυσός, ασήμι, πολύτιμοι λίθοι και άλλα οικοδομικά υλικά μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη από διάφορες περιοχές της αυτοκρατορίας.
Το θαυμαστό μνημείο θρησκευτικής αρχιτεκτονικής είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλο.
Καταλαμβάνει έκταση άνω των 5.000 τ.μ. Ο τρούλος, το απαράμιλλο αριστούργημα της Αγίας Σοφίας, έχει 55 μέτρα ύψος και διάμετρο 31 μέτρα. Είναι κτισμένος με ελαφρά ροδίτικα τούβλα, στηριγμένος σέ τέσσερεις μεγάλες αψίδες που με τη σειρά τους στηρίζονται σε τέσσερεις ογκώδεις κίονες. Δίνει την αίσθηση ότι δεν στηρίζεται πουθενά.
Στο κτίσμα υπάρχουν συνολικά 100 παράθυρα και 107 κίονες.
Η Αγία Σοφία εγκαινιάστηκε στις 27 Δεκεμβρίου 537. Ο Ιουστινιανός αναφώνησε αντικρύζοντάς τον: «Νενίκηκά σε, Σολομών».
Υπήρξε η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την Βυζαντινή περίοδο, ενώ κατά την περίοδο των Σταυροφοριών έγινε Καθολικός ναός και μετά την Άλωση μουσουλμανικό τζαμί. Το 1934 μετατράπηκε σε μουσείο.
Θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα στον κόσμο και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την κατασκευή πολλών άλλων μνημείων μεταξύ των οποίων και το περίφημο Μπλε Τζαμί.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+