Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Το κατασκευαστικό «θαύμα» 2600 ετών,
Το μακροβιότερο υδραγωγείο

Το Ευπαλίνειο όρυγμα της Σάμου – το «αμφίστομον» όπως αναφέρεται από τον ιστορικό Ηρόδοτο - αποτελεί ένα κορυφαίο τεχνικό επίτευγμα στην ιστορία της μηχανικής, τεκμήριο του υψηλού επιστημονικού επιπέδου στην Ελλάδα του 6ο αι. π.Χ.
Ο τύραννος Πολυκράτης ανέθεσε στο μηχανικό Ευπαλίνο από τα Μέγαρα την κατασκευή ενός αγωγού για την υδροδότηση της πρωτεύουσας της Σάμου.
Η πλούσια πηγή των Αγιάδων βρίσκονταν πίσω από το βουνό και έπρεπε να μεταφέρεται στην πόλη με ασφαλή τρόπο, ακόμα και στην περίπτωση πολιορκίας. Αυτό θα ήταν εφικτό μόνο με διάνοιξη σήραγγας. Για εξοικονόμηση χρόνου ο Ευπαλίνος επιχείρησε με επιτυχία τη διάνοιξη της σήραγγας ταυτόχρονα από δυο πλευρές του βουνού – τη βόρεια και τη νότια.
Είχαν περάσει 6 χρόνια όταν οι δυο ομάδες εργασίας συναντήθηκαν με την ελάχιστη απόκλιση των 0,60 μέτρων σε μήκος και περίπου 3 μέτρων σε ύψος, 620 μέτρα από τη βόρεια είσοδο και 426 από τη νότια (συνολικό μήκος 1046 μέτρα).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς χρειάστηκαν ακόμα 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο με την τοποθέτηση πήλινων σωλήνων στο δάπεδο της σήραγγας και άλλες συμπληρωματικές εργασίες.
Το Ευπαλίνειο όρυγμα λειτούργησε για 1000 χρόνια και αχρηστεύθηκε λόγω πλημμελούς συντήρησης ή στερέματος της πηγής. Αργότερα πιστεύεται χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο στα χρόνια των επιδρομών των Σαρακηνών.
Η σύγχρονη αποκατάσταση του και ο καθαρισμός του έγινε το 1971 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+