Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Το κορυφαίο αρχιτεκτονικό μνημείο των κλασικών χρόνων,
Ο ναός που χρησιμοποιήθηκε από τρεις θρησκείες

Παρθενώνας
Ο ηγέτης της αθηναϊκής δημοκρατίας Περικλής (495-429 π.Χ.) θέλοντας να καταδείξει τον ηγεμονικό ρόλο της Αθήνας ανέθεσε στους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη την ανέγερση μεγαλοπρεπούς ναού στην Ακρόπολη των Αθηνών. Τη γενική επιστασία και τη διακόσμηση ανέλαβε ο Φειδίας.
Ο Παρθενώνας, αφιερωμένος στην προστάτιδα της Αθήνας, Αθηνά, άρχισε να οικοδομείται το 447 π. Χ. και ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ. Χτίστηκε με χρήματα του ταμείου της Αθηναϊκής Συμμαχίας.
Έμελλε να γίνει το διαχρονικό σύμβολο της δημοκρατίας και του αρχαίου ελληνικού πνεύματος μέσα στην παγκόσμια ιστορία.
Ο Παρθενώνας είναι ναός δωρικού ρυθμού με ιδιαίτερα προσεγμένες αναλογίες και τις μοναδικές καμπυλότητές του. Έχει διαστάσεις 69,51 μ. μήκος επί περίπου 30,85 μ. πλάτος και δεν υπάρχει σχεδόν καμία ευθεία γραμμή στο σύνολό του προσδίδοντας έτσι την αίσθηση μιας μεγαλόπρεπης ανάτασης στη θέα του.
Ο ναός είναι κατασκευασμένος αποκλειστικά από λευκό Πεντελικό μάρμαρο. Ήταν διακοσμημένος με περίφημα γλυπτά τοποθετημένα στη ζωοφόρο, στις μετόπες και στα αετώματα, μέρος των οποίων αποσπάστηκε από το Λόρδο Τόμας Έλγιν στις αρχές του 19ου αι. και εκτίθεται ακόμα στο Βρετανικό Μουσείο, παρά την παγκόσμια κατακραυγή.
Στο εσωτερικό του ναού βρισκόταν το ύψους 12 μέτρων χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου, έργο του Φειδία αλλά και το θησαυροφυλάκιο της πόλης.
Με την επικράτηση του Χριστιανισμού ο Παρθενώνας μετατράπηκε αρχικά σε Αγία Σοφία και στη συνέχεια σε «Παναγία η Αθηνιώτισσα» (τέλη του 5ου αι.).
Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας ο Φλωρεντινός Ατσαγιόλι μετέτρεψε τον Παρθενώνα σε καθολική εκκλησία αφιερωμένη στην Παρθένο Μαρία (1381-95).
Ακολούθησε η Τουρκοκρατία και η μετατροπή του ναού σε τζαμί, το 1458.
Παρά τις μεταβολές και παρεμβάσεις, ο Παρθενώνας παρέμενε ακέραιος μέχρι το 1687 που ανατινάχτηκε από έκρηξη δυναμίτιδας κατά τη διάρκεια πολιορκίας της Ακρόπολης από τον Ενετό Φραντζέσκο Μοροζίνι.
Σε πείσμα των καταστροφών και της λεηλασίας του, ο Παρθενώνας εξακολουθεί να δεσπόζει αγέρωχα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης αποτελώντας το «σήμα-κατατεθέν» της χώρας μας.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+