Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Το μεγαλύτερο πλοίο της αρχαιότητας

Συρακουσία
Το εντυπωσιακότερο σε μέγεθος πλοίο της αρχαιότητας ήταν η «Συρακουσία».
Ναυπηγός της ήταν ο Αρχίας από την Κόρινθο κατ' εντολή του Ιέρωνα Β' (269-215 π.Χ.), τυράννου των Συρακουσών.
Απαιτήθηκε ένας χρόνος δουλειάς και ξυλεία ανάλογη με τις απαιτήσεις 60 τριηρών.
Το μήκος του πλοίου ήταν μεγαλύτερο από 80 μέτρα και το πλάτος του περίπου 35 μέτρα.
Η «Συρακουσία» καθελκύστηκε ημιτελής, με τη βοήθεια του κοχλία που είχε επινοήσει ο Αρχιμήδης. Πρόκειται για την πρώτη γραπτή αναφορά στον αρχιμήδειο κοχλία..
Το πλοίο είχε τρία καταστρώματα: Στο ανώτερο κατάστρωμα ήταν τοποθετημένες πολεμικές μηχανές και το φρουρούσαν στρατιώτες. Στο δεύτερο κατάστρωμα υπήρχαν πολυτελή λουτρά, ναός της Αφροδίτης, γυμναστήρια, βιβλιοθήκη και άλλες εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας. Στο τρίτο κατάστρωμα, τέλος, βρίσκονταν όλοι οι βοηθητικοί χώροι.
Η «Συρακουσία» ήταν ιδιαίτερα δυσκίνητη λόγω του μεγέθους της και δεν υπήρχε στη Μεσόγειο λιμάνι αρκετά μεγάλο για να ελλιμενιστεί. Έτσι ο Ιέρων αφού το μετονόμασε σε «Αλεξάνδρεια», το χάρισε στον Πτολεμαίο και το πλοίο έκανε ένα μοναδικό ταξίδι, από τις Συρακούσες στην Αλεξάνδρεια όπου και ακινητοποιήθηκε.
Την περιγραφή της κατασκευής και ναυπήγησης του πλοίου έκανε ο Μοσχίων, του οποίου το έργο έχει χαθεί. Η περιγραφή όμως διασώζεται στους «Δειπνοσοφιστές» του Αθήναιου από τη Ναύκρατη της Αιγύπτου, όπου σε δεκαπέντε βιβλία σε μορφή πλατωνικών συμποσιακών διαλόγων, διασώζει πολύτιμα αποσπάσματα από παλαιότερα συγγράμματα, τα οποία έχουν χαθεί.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+