Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Γιώργος Τζαβέλας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916. Ήταν απόγονος του οπλαρχηγού της επανάστασης του 1821 Λάμπρου Τζαβέλλα. Αν και σπούδασε Νομικά ασχολήθηκε σε ολόκληρη τη ζωή του με τον κινηματογράφο.
Αυτοδίδακτος κινηματογραφιστής, διακρίθηκε κυρίως στην ηθογραφία της σύγχρονής του κοινωνίας. Έγραψε και σκηνοθέτησε ταινίες-σταθμούς του ελληνικού κινηματογράφου.
Η πρώτη του ταινία (1944) τα «Χειροκροτήματα» γυρίστηκε σε αντίξοες συνθήκες λόγω του πολέμου και είναι ιδιαίτερη για ιστορικούς λόγους: Αποτυπώνει για μοναδική φορά στην οθόνη το μεγάλο συνθέτη Αττίκ (Κλέων Τριανταφύλλου), ο οποίος συμπρωταγωνιστεί. Επίσης περιέχει μοναδικές σκηνές με εκατοντάδες πολίτες σε ρόλο θεατών συναυλίας, λόγω έλλειψης κονδυλίων για την πρόσληψη κομπάρσων.
Αξέχαστες ταινίες ήταν το 1950 «ο Μεθύστακας», με τον Ορέστη Μακρή, το 1958 η «Μια ζωή την έχουμε», με τους Τάκη Χορν, Υβόν Σανσόν, Βασίλη Αυλωνίτη και Διονύση Παπαγιαννόπουλο και το 1965 η τελευταία του ταινία «Η δε γυνή να φοβείται τον άντρα», με τους Γιώργο Κωνσταντίνου, Μάρω Κοντού, Τασσώ Καββαδία, Δέσπω Διαμαντίδου, Κατερίνα Γώγου κ.α.
Ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του αποτελεί η μεταφορά στον κινηματογράφο της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή (1960), με πρωταγωνιστές τους Μάνο Κατράκη και Ειρήνη Παππά. Ήταν ένα εγχείρημα δύσκολο, που όμως στέφθηκε με μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία διεθνώς.
Ο Γιωργος Τζαβέλλας σταμάτησε την κινηματογραφική του δραστηριότητα το 1969 μετά το θάνατο της γυναίκας του.
Πέθανε στις 19 Οκτωβρίου του 1976.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+