Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Το πρώτο βιβλίο στον κόσμο γραμμένο στη γλώσσα Σάνγκο

Αλεξάκης Βασίλης
Με το μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη «Ξένες Λέξεις» (εκδ. Εξάντας 2003, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2004), ο λαός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας απέκτησε το πρώτο βιβλίο γραμμένο για την τοπική γλώσσα του, τα σάνγκο. Ο συγγραφέας έμαθε την γλώσσα από λεξικό και επισκέφθηκε την πρωτεύουσα Μπανγκί. Λίγο αργότερα και με την καθοδήγησή του, μια ομάδα Αφρικανών έγραψε τη συλλογή διηγημάτων «Λόγια από την καρδιά της Αφρικής», το πρώτο βιβλίο γραμμένο από τους ντόπιους στη γλώσσα τους.
Ο Βασίλης Αλεξάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Σπούδασε με υποτροφία δημοσιογραφία στην Ανώτατη Σχολή της Λιλ στη Γαλλία. Από το 1968 ζει στο Παρίσι. Εργάστηκε ως κριτικός βιβλίου στην εφημερίδα «Le Monde». Το 1974 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα "Le sandwich".
Το Ταλγκό (1992) είναι το πρώτο μυθιστόρημα του γραμμένο απ` ευθείας στα ελληνικά. Έκτοτε ακροβατεί ανάμεσα σε δύο γλώσσες, ελληνικά και γαλλικά. Κάθε βιβλίο του γραμμένο στη μια γλώσσα μεταγράφεται από τον ίδιο στην άλλη.
Ανάμεσα στα βραβεία που έχει λάβει ξεχωρίζουν το βραβείο Medicis (1995), για τη «Μητρική Γλώσσα», έργο που έγραψε πρώτα στα ελληνικά και το «Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος» της Γαλλικής Ακαδημίας (2007), για το έργο του «.Χ.»Είναι ο πρώτος ξένος υπήκοος που λαμβάνει το συγκεκριμένο βραβείο.
Ο Βασίλης Αλεξάκης έχει ασχοληθεί επίσης με το χιουμοριστικό σκίτσο και με τον κινηματογράφο.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+