Αρχική | Προφίλ | Αιτήσεις | Νέα | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία

Share |
Αναζήτηση με λέξεις
Αναζήτηση με περιοχή

Ο μεγαλύτερος μουσικολόγος

Καράς Σίμων,
Ο Σίμων Καράς γεννήθηκε το 1903 στο Στροβίτσι Ηλείας (το σημερινό Λέπρεον). Μυήθηκε στη μουσική από τον πατέρα του – τον μπάρμπα-Γιαννάκη - που έπαιζε ταμπουρά και από τον παπα-Στάθη Λαμπρινόπουλο, που του έμαθε τα πρώτα μουσικά γράμματα και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τις μουσικές του σπουδές.
Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα, αλλά αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη, τη διδασκαλία και τη διάδοση της ελληνικής μουσικής. Κύριο μέλημά του υπήρξε η εξεύρεση αυθεντικών πηγών.
Για τον σκοπό αυτόν ταξίδεψε επί δεκαετίες και συνέλεξε γύρω στις 25.000 δημοτικά τραγούδια και εκκλησιασικούς ύμνους, μουσικά χειρόγραφα διαφόρων αιώνων, λαϊκά μουσικά όργανα και φορεσιές.
Ο Σίμων Καράς θεωρούσε ότι «η εθνικοθρησκευτική παράδοση έρχεται από την αρχαιότητα διά του Βυζαντίου». Το 1928 σύνθεσε τη μουσική για την αναβίωση των Δελφικών Γιορτών από τον Άγγελο και την Εύα Σικελιανού συμμετέχοντας και στην προετοιμασία του χορού.Το 1929 ίδρυσε τον Σύλλογον προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής, που συνεχίζει την δραστηριότητά του ως τις μέρες μας, τόσο στο χώρο της ψαλτικής τέχνης όσο και σ' αυτόν του δημοτικού τραγουδιού. Κάθε χρόνο στις 29 Μαίου η χορωδία του Συλλόγου τελούσε μνημόσυνο για τους μάρτυρες της Αλωσης της Πόλης, με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και τήρηση των εθίμων.
Από το 1938 και για 33 χρόνια διετέλεσε υπεύθυνος του τμήματος εθνικής μουσικής στην Ελληνική Ραδιοφωνία και ανέδειξε πολλούς νέους καλλιτέχνες μέσα από την εκπομπή του «Ελληνικοί αντίλαλοι». Έδωσε μεγάλο αριθμό συναυλιών δημοτικών τραγουδιών και εκκλησιαστικών ύμνων με χορωδίες και ορχήστρες του Συλλόγου ή τρίτων αυθεντικών εκτελεστών υπό τη διεύθυνσή του. Παράλληλα δίδαξε για χρόνια μουσική, έκανε πολλέ;ς ηχογραφήσεις και ασχολήθηκε με το τεράστιο συγγραφικό και θεωρητικό του έργο, κυρίως πάνω στη σημειογραφία των διαφόρων μορφών και εξέλιξης της αρχαίας ελληνικής αλλά και της βυζαντινής μουσικής.
Το 1990 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και το 1995 το Πανεπιστήμιο Αθηνών τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.
Ο Σίμων Καράς πέθανε στις 26 Ιανουαρίου 1999.
  Όνομα:
  E-mail:
 
  Όνομα:
  E-mail:
-1 2 3 4 5+